Ζωντανεύει το παρελθόν στο Διάσελλο μέσω της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου

Αποτελεί ένα μικρό χώρο ελάχιστων τετραγωνικών που κάποτε φιλοξενούσε το νηπιαγωγείο του χωριού. Εντός αυτού όμως, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται η ιστορία του χωριού.

Ο λόγος για το Λαογραφικό Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του δ.δ. Διασέλλου του Δήμου Φαρκαδόνας, αποτελώντας σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους του χωριού, όσο και τους επισκέπτες που έλκουν την καταγωγή τους από το μικρό, ορεινό χωριό.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από προτροπή  της νηπιαγωγού  Μπουρνάκα Παναγιώτας,  που υπηρετεί στο νηπιαγωγείο Διασέλλου τα τελευταία χρόνια, την ενεργή  συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και την εθελοντική εργασία των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Διασέλλου.

Αποτελεί ένα κομμάτι της Ιστορίας του χωριού, αλλά και της ζωής των κατοίκων μέσα από την καθημερινή ενασχόληση τους με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα αντικείμενα  που είναι δωρεές των κατοίκων και παρουσιάζονται στην μικρή και καλοδιατηρημένη αίθουσα, προβάλουν την εθνική ιστορία και αναπαριστούν το εθνικό  παρελθόν.

Έτσι οι παλαιότεροι  θυμούνται ξεχασμένες πτυχές της ζωής τους, ενώ οι νεότεροι  γνωρίζουν άγνωστες για εκείνους στιγμές των παππούδων και των γονέων  τους.

Στο Μουσείο Διασέλλου παρουσιάζονται αρκετά  εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού για τις αγροκτηνοτροφικές εργασίες , ενώ εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν και τα αντικείμενα  οικιακής χρήσης.

Εντυπωσιακές είναι και οι παραδοσιακές στολές που εκτίθενται και  που  χρησιμοποιούνται από τους μαθητές του σχολείου  για την υλοποίηση των εκδηλώσεων του σχολείου.

Φυσικά από το μουσείο δεν θα μπορούσε να λείπει και φωτογραφικό υλικό με στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής που πραγματικά σήμερα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση στα μάτια των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Ο επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το παρελθόν και το παρόν,να ψυχαγωγηθεί ,να εμπλουτίσει τις γνώσεις του να προβληματιστεί, αλλά και να οικοδομήσει αρχές ανεκτικότητας μέσα από την αποδοχή του άλλου, αυτού που έρχεται από  πριν.