Οι λάτρεις των ντόπιων σπόρων θα κάνουν Πρωτομαγιά στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου

Το ταξίδι αυτό ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται τέσσερις ημέρες αργότερα την 4η Μαΐου, στην 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και στην 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, η οποία την περσινή χρονιά είχε καλυφτεί με ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την «ΚΡΗΝΗ LIVE»

Ραντεβού στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Σερρών και στη γη του Πελίτι δίνουν για 19η χρονιά, Έλληνες και ξένοι, με σκοπό να ξεναγηθούν και να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο των σπόρων. Το ταξίδι αυτό ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται τέσσερις ημέρες αργότερα την 4η Μαΐου, στην 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, η οποία την περσινή χρονιά είχε καλυφτεί με ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την «KRHNHLIVE».

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι διεξάγεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Navdanya International.

Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία,κ.α.

Οι στόχοι της γιορτής είναι να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α., να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες, να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους, να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Η 19η γιορτή σπόρων του Πελίτι και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνεύστηκαν οι αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2018 η γιορτή είχε πάνω από 6.000 επισκέπτες) απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προχωρούν στην ανταλλαγή σπόρων.

Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων θα γίνει στις 4 Μάη από τις 10:30 π.μ – 14:00 μ.μ. με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια σπόρων.

Για την ιστορία το ΠΕΛΙΤΙ, που στα Ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά ιδρύθηκε το 1995 στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και από το 2003 η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Μια οικοκοινότητα και ένα δίκτυο με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.

Το Πελίτι είναι πλέον το μεγαλύτερο Εθνικό Δίκτυο απ’ όπου περισσότεροι από 120.000 ερασιτέχνες παραγωγοί προμηθεύονται και ανταλλάσσουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες και οικόσιτα ζώα, υπό εξαφάνιση.

Έχει οργανώσει 12 δραστήριες τοπικές ομάδες που καλύπτουν όλη την χώρα και αγκαλιάζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις δραστηριότητές τους συνδράμουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Στην οικοκοινότητα λειτουργούν εργαστήρια, οργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ εκπαιδεύονται ομάδες φοιτητών και μαθητών.