Οι Έλληνες και οι συνδημότες της ξενιτιάς τίμησαν την 28η Οκτωβρίου

Μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα, μπορεί να πατούν ξένα χώματα, ωστόσο αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν αφορμή να λησμονήσουν την Ελλάδα. Τα ήθη και τα έθιμα, πολύ περισσότερο τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του έθνους μας.

Η αγάπη για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους, η προσμονή της επιστροφής, το ηθικό φρόνιμα αποδεικνύονται έντονα εντός και εκτός συνόρων από Έλληνες όλων των ηλικιών, πολύ περισσότερο από παιδιά και εφήβους, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό με τις οικογένειες τους.

Παιδιά που βιώνουν μια διαφορετική κατάσταση και κατανοούν στον υπέρτατο βαθμό τη σημαίνει να δηλώνεις Έλληνας. Ένας λαός που έμαθε να αγωνίζεται και να νικά με δύναμη και θέληση.

Μερικά από αυτά τα παιδιά είναι και εκείνα του Ελληνικού σχολείου του Bielefel της Γερμανίας που ήρθαν να τιμήσουν επί τετραημέρου την επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου του 1940. Περίπου 250 παιδιά Ελλήνων μεταναστών από κάθε γωνιά της χώρας, μεταξύ των οποίων και από περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας, όπως ο Λεωνίδας Λάκος γιος του Χρήστου Λάκου και της Αχτίδας Μορέλλα.

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη κορυφώθηκαν χθες το βράδυ. Η έναρξη έγινε στο σχολείο του Bielefeld με την απαγγελία ποιημάτων και παρουσίαση θεατρικό για την επέτειο.

Σήμερα Κυριακή στην εκκλησία της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Bielefeld διεξήχθη ο εορτασμός της επετείου από τους ομογενείς, παιδιά που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο αλλά και εκείνα του γερμανικού σχολείου που λαμβάνουν κάποιες ώρες της εβδομάδας Ελληνικά. Όλα μαζί σαν μια γροθιά στηρίζοντας την Ελληνογερμανική πλέον φιλία των λαών απήγγειλαν  ποιήματα, θεατρικά σκετς με αναφορά στους ήρωες του 1940.

Κατά τις τετραήμερες εκδηλώσεις στην ίδια περιοχή διεξήχθησαν εκδηλώσεις από το Σύλλογο Απόδημων Θεσσαλών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Τρικαλινού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Έλληνες και Γερμανοί τίμησαν το μεγάλο τροβαδούρο που άφησε εποχές με τα τραγούδια τραγουδώντας και συνθέτοντας το πόνο και τη χαρά, τη αγάπη, όπως και διάφορα άλλα γεγονότα εμπνευσμένα από τη ζωή. Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δήμήτρης Παπαστεργίου ο οποίος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους ομογενείς Θεσσαλούς.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αχτίδα Μορέλλα για τις φωτογραφίες και τα βίντεο.

1ο Βίντεο

2ο Βίντεο