Πολυκοσμία στο έθιμο της γουρουνοχαράς στη Φαρκαδόνα

Η γουρουνοχαρά είναι συνυφασμένη και με τα χωριά της Φαρκαδόνας και δη τα δυτικά, εκείνα της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας και Πελινναίων. Τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες, τα παλιότερα χρόνια, συγγενείς και φίλοι μαζευόταν στα σπίτια και στις αυλές των οικιών για να γιορτάσουν και να στρώσουν μαζί το γιορτινό τραπέζι.

Αυτές οι εικόνες μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες των κατοίκων που αναπολούν τα παλιά.

Αυτές τις εικόνες θέλησε να επαναφέρει ο Δήμος Φαρκαδόνας αναβιώνοντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το έθιμο της γουρονοχαράς. Δεκάδες επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου να τιμήσουν το έθιμο.

Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι οι κάτοικοι της περιοχής το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία.

Τα παλιά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας γι’ όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι Φαρκαδόνιοι έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Μόλις έφτανε η παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνδρες της οικογένειας έσφαζαν το γουρούνι και στην συνέχεια ξεκινούσε το τσιμπούσι.

Οι άνδρες έβαζαν το γουρούνι σε ένα είδος σχάρας πάνω στην φωτιά και το καψάλιζαν ώστε να καούν όλες οι τρίχες του. Αφού καψαλίζονταν καλά, το τοποθετούσαν πάνω σε μια μεγάλη τάβλα, το έξυναν και το έπλεναν για να φύγουν τα καμένα και να είναι έτοιμο για τον τεμαχισμό.

Ένα από τα έθιμα που είχαν οι μεγάλοι στην οικογένεια ήταν να ανεβάζουν τα μικρά παιδιά στην πλάτη του σφαγμένου και καψαλισμένου ζώου για να ανδρώσουν.

Η γιορτή πέρα από τις νόστιμες γεύσεις του χοιρινού περιελάμβανε και ποτό ενώ ο χορός κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

O Δήμος Φαρκαδονας ευχαριστεί θερμά τον κ. Κώστα Μαραβα επιχειρηματία και Δήμαρχο Πύλης για την προσφορά των γουρουνιών και τον Βασίλη Τσίνα για την προσφορά των κρασιών.