Η παράδοση συναντά την πίστη στα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας

Βασική ασχολία της σημερινής ημέρας είναι το βάψιμο των αυγών. Η όλη διαδικασία γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία που την συναντούμε μονάχα στην ελληνική επαρχία.

Εικόνες παλιές ζωντανεύουν σε κάθε σπίτι της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας. Σε κάθε σπίτι που η παράδοση συναντά την πίστη. Σε κάθε σπίτι που ετοιμάζεται να γιορτάζει το Πάσχα, να χαρεί το Αναστάσιμο μήνυμα της ελπίδας.

Το «ΚΡΗΝΗ LIVE» βρέθηκε σήμερα στην οικία της κα Αικατερίνης Λακιάρα, η οποία έφερε στο μυαλό της, παλιές καλές εποχές. Θυμήθηκε τα λόγια της γιαγιάς της που συνήθιζε να της λέει την Μ. Πέμπτη.

«Μια από τις εικόνες που μου έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μου είναι το βάψιμο των αυγών. Κάθε Μ. Πέμπτη στο πατρικό μου γινόταν «πόλεμος». Νωρίς το πρωί ξεκινούσε η «ιεροτελεστία» ενώ εγώ ζητούσα να βάψουμε τα αυγά σε διαφορετικό του κόκκινου χρώματος», τονίζει σήμερα η κα. Αικατερίνη.

Η απάντηση όμως της γιαγιάς της ήταν πάντα η ίδια, μας εξηγεί λίγο αργότερα: «Το Πάσχα βάφουμε πάντα κόκκινα αυγά για τιμήσουμε την θυσία του Ιησού».

Τα λόγια της γιαγιάς μένουν δεκαετίες τώρα χαραγμένα στη μνήμη της…λόγια που προσπαθεί σήμερα η ίδια να εντρυφήσει στην μικρή Κατερίνα την εγγονή.

Ίσως και η μικρή Κατερίνα θυμάται μετά από πολλά χρόνια τα λόγια της γιαγιάς Κατίνας, τα οποία θα μεταφέρει και η ίδια στα παιδιά και τα εγγόνια της…

DSC_0011 DSC_0024 DSC_0035 DSC_0065 DSC_0104 DSC_0109 DSC_0122 DSC_0139