Ιερές παραδόσεις που δεν χάθηκαν στο χρόνο

ko

Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας η οποία κλάπηκε το 1981 από τον Ιερό Ναό του Αχλαδοχωρίου

Την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας αναμένουν να υποδεχτούν το πρωί της Παρασκευής, παραμονής του 15Αυγουστου οι κάτοικοι της Κρήνης και της Οιχαλίας.

Η Εικόνα φιλοξενείται στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Αχλαδοχωρίου και αναμένεται να μεταφερθεί, όπως ορίζει το έθιμο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Οιχαλίας.

Το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια η Εικόνα με τις πρέπουσες θρησκευτικές τιμές θα μεταφερθεί πεζοπόρα στην Οιχαλία.

Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες μέρος της περιοχής πριν από πολλά χρόνια από 8 Κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία χωριά: Tην Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους 4 επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.

Ο ιερέας του Αχλαδοχωρίου την συνοδεύει μέχρι την εκκλησία της Κρήνης εκεί τοποθετείται στο ιερό και οι πιστοί θα περάσουν να χαιρετίσουν την Παναγιά τους. Ακολουθεί πομπή στην Κρήνη  και ο Ιερέας του χωριού παραδίδει την εικόνα συνοδεία πιστών στα σύνορα με την Οιχαλία στον Άγιο Αθανάσιο στον ιερέα της Οιχαλίας που περιμένει την Παναγιά έξω από το Ναό, μετά την δέηση η πομπή παίρνει τον δρόμο της για την Οιχαλία όπου όλο το χωριό την περιμένει, εκεί μετά από σύντομη στάση οι πιστοί σχηματίζουν πομπή και συνοδεύοντας την εικόνα στην Εκκλησιά του χωριού όπου εγκαθίσταται μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα που θα ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή.

Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους Κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.