Οι παλιοί των χωριών της Φαρκαδόνας εξετάζουν μερομήνια

Το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου είναι αρκετά σημαντικό για τους παλιούς. Για τους παππούδες και τις γιαγιάδες των χωριών της Φαρκαδόνας που μετρούν και εξετάζουν τα μερομήνια.

Τα «Μερομήνια», για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν, είναι ο παραδοσιακός τρόπος πρόβλεψης του καιρού της χρονιάς από τους ανθρώπους της υπαίθρου. Τρόπος με τον οποίο εξετάζονται οι καιρικές συνθήκες από την 1-12 Αυγούστου δίνοντας απαντήσεις στη συχνότερη ερώτηση: «Τι καιρό θα έχουμε;».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο από την 1η Αυγούστου οι ηλικιωμένοι, γνώστες της εξέτασης των μερομηνίων κρατούν τις σημειώσεις τους εξετάζοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η του μήνα, οι μήνες ξεκινούν από τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθούν με τον Ιούλιο την 12η Αυγούστου.

Οι παραδόσεις συνεχίζουν να διατηρούνται ακόμη στην περιοχή μας. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, τις σοφίες που παραμένουν παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις κοσμοθεωρίες…