Πλημμύρισαν από αγνό άρωμα μελιού τα κελάρια των Μελισσοκόμων του δήμου Φαρκαδόνας

Οι αποθήκες και τα κελάρια των μελισσοκόμων στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας πλημμύρισαν από γλυκό άρωμα. Από το αγνό άρωμα που αναδύει η κηρύθρα και το μέλι.

Στα μέσα του Αυγούστου οι μελισσοκόμοι της Φαρκαδόνας άρχισαν να τρυγούν τις κηρύθρες που είναι γεμάτες ντόπιο και παραδοσιακό μέλι, που δημιούργησαν τα μελισσάκια την άνοιξη και το καλοκαίρι συλλέγοντας τους ζωμούς και το νέκταρ των λουλουδιών και των φυτών της φύσης.

Ο τρύγος του μελιού βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη με τους μελισσοκόμους επαγγελματίες και ερασιτέχνες της περιοχής μας να συλλέγουν την θρεπτικότερη τροφή για τον οργανισμό το μέλι. Να τραβήξουν από τις κυψέλες τον βασιλικό πολτό, για τον οποίο έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για την αξία του.

Το «Κρήνη Live» συνάντησε έναν από τους μελισσοκόμους της περιοχής μας. Τον κ. Τάκη Παππά από την Κρήνη, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή μελιού. Ο φακός τον συνάντησε την ώρα του τρύγου και της εξαγωγής του μελιού από τις κηρήθρες, σε ένα χώρο όπου το άρωμα του μελιού, και της φύσης γενικότερα σπάει τη μύτη, και σε καλεί να δοκιμάσεις και να γευτείς το παραδοσιακό προϊόν το οποίο γίνεται ανάρπαστο από την επομένη του τρύγου.

Η δουλειά όπως αναφέρει ο μελισσοκόμος είναι απαιτητική. Για να παράξεις θα πρέπει να εργαστείς όλο το χρόνο με μεγαλύτερη ένταση χειμώνα και καλοκαίρι όπου η τροφή για τις μέλισσες είναι ελάχιστη, λιγότερο την άνοιξη και το  καλοκαίρι όπου οι ανθοί και η φύση γενικότερα «οργιάζει» από χυμούς και αρώματα.

Παράλληλα ο ίδιος εξηγεί ότι οι κυψέλες κάποιες εποχές θα πρέπει να μετακινηθούν από σημείο σε σημείο προκειμένου να έχουμε άριστη ποιότητα αλλά και αν αυξήσουμε την ποσότητα.

Όσο για τα αρώματα και τη γεύση του μελιού που παράγεται στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας υπερέχουν και σε αυτό βοηθούν οι μέλισσες και τα φυτά που συναντούμε στα χωριά μας.

Αναφορικά με την πορεία και τη φετινή εσοδεία αυτή χαρακτηρίζεται σχετικά καλή. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος ήταν ευνοϊκότερες για τα μελίσσια.