Θρησκευτική και πνευματική αγαλλίαση στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ζάρκου

Αν επισκεπτόταν κανείς το μοναστήρι του Ζάρκου στις αρχές του 1990 θα θλιβόταν ιδιαίτερα. Θα αντίκριζε μπροστά του την ερήμωση και την εγκατάλειψη, σε μια Μονή που άκμαζε το 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στο μοναστήρι του Ζάρκου μόνασαν αρκετοί γέροντες που πέραν της προσευχής και της αφιέρωσης στο Θεό, δημιούργησαν μια Μονή ξακουστή στη Θεσσαλία.

Παρόλα αυτά το μοναστήρι από τις εποχές ακμής γνώρισε και την εγκατάλειψη λίγο πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Έμεινε για περισσότερο των 60 χρόνων στη αφάνεια και στην εγκατάλειψη μέχρι το 1996 όπου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα τριών μοναχών που πραγματικά ανακαίνισε ως εκ θαύματος, εκ βάθρων την Ιερά Μονή. Ένα στολίδι για το Ζάρκο και το Δήμο Φαρκαδόνας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα χιλιάδων πιστών από το νομό και ευρύτερα από το σύνολο της χώρας.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Κούτρα. Έχει χτιστεί τον 18Οαιώνα και λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι με καλόγερους. Να σημειωθεί πως 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι βρισκόταν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι στο οποίο είχε οχυρωθεί ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού και παρέμεινε έτσι, όταν και με βασιλικό διάταγμα η μονή κηρύχθηκε διατηρητέα και λειτουργούσε μόνο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρικάλων αναστήλωσαν τα κελιά και σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο. Το καθολικό είναι σταυροειδής τετρακιόνιος ναός με χορούς και μακρόστενο νάρθηκα. Στο ναό διατηρούνται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες οι οποίες ανάγονται στον 18ο αιώνα.

Το μοναστήρι εορτάζει δύο φορές το χρόνο στις 8 Μαΐου καθώς και στις 26 Σεπτεμβρίου. Στις 8 Μαΐου πανηγυρίζει και το δ.δ. του Ζάρκου με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο μοναστήρι κάθε Κυριακή και μεγάλες εορτές τελείται η Θεια Λειτουργία ενώ τις απογευματινές ώρες τελείται ο Εσπερινός από την Ηγουμένη Ισιδώρα και την συνοδεία αυτής. Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες που τις παρακολουθεί πλήθος πιστών.

Η Μονή δέχεται επισκέψεις πρωί και απόγευμα ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2433041600.

z1 z4 za2 za3 za4 za5 za6 za7 za8

Οι φωτογραφίες είναι από το φιλικό site: http://zarkotrikalwn.blogspot.gr/


1 σχόλιο

 1. Eσωστρεφής,
  μοναστηριακή αρχιτεκτονική σε απόλυτη συμφωνία με τα ντόπια υλικά αλλά
  και την κυριαρχία της αυλής στην οργάνωση του αγροτικού βίου της
  περιοχής! Μια μετάφραση της οκογενειακής κατοικίας στη συλλογική
  κατοικία της μονής. Κι όμως, οι μονές είναι κτίρια κατοικίας. Αν μάλιστα
  ισχύει το ότι η λέξη κτήριο προέρχεται από τον ευκτήριο οίκο….κτήρια
  κατοικίας με ήττα κεφαλαίο… Υπέροχο άρθρο!