Ορθόδοξος Πνευματικός Φάρος η Ιερά Μονή Γεννέσιου Θεοτόκου Ορφανού Οιχαλίας

Αν κάποιος οδηγός διέρχεται βραδινές κυρίως ώρες της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας και στρέψει το βλέμμα έναντι του κόμβου της Οιχαλίας θα παρατηρήσει ψηλά στο βάθος ένας φως.

Ίσως ένας άνθρωπος με πλούσια φαντασία, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη λογοτεχνία, τη συγγραφή και την ποίηση θα έπλαθε μια δική του ιστορία στο μυαλό του. Ίσως κατέληγε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα φάρο που φέγγει οδηγώντας στη σωστή οδό. Ίσως ένα αστέρι που οδήγησε τους Τρεις Μάγους στη Βηθλεέμ να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος.

Όλα αυτά με τη φαντασία ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο φως που θα παρατηρήσει κανείς τα βράδια, διερχόμενος του προαναφερόμενου σημείου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους γνώστες του σημαδιού, ως το φως που προέρχεται από τον Ορθόδοξο και Πνευματικό φάρο. Το φάρο της ζωής και της ελπίδας που πηγάζει στην Ορθόδοξη πίστη, μια θρησκεία ολοζώντανη αιώνες τώρα, έως τις μέρες μας.

Το φως που λαμπιρίζει προέρχεται από την Ιερά Μονή Ορφανού Οιχαλίας που είναι αφιερωμένη στο Γεννέσιο της Θεοτόκου. Της Μητέρας όλων μας. Της Μάνας που ακούει στοργικά τα παιδιά της, και μεσιτεύει για εκείνα στο Υιό της και στο Θεό.

Και η συγκεκριμένη Μονή μαζί με τις υπόλοιπες που βρίσκονται στην περιοχή μας αποτελούν πνευματικά στολίδια για το Δήμο Φαρκαδόνας. Ένα πνευματικό μονοπάτι που αναζωογονεί την ψυχή και μας καλεί σε επαγρύπνηση και προσευχή. Για τη δική μας ψυχή και όλων ξεχωριστά των ανθρώπων.

Τι γνωρίζουμε όμως για την Ιερά Μονή της Οιχαλίας; Πραγματικά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας είναι ελάχιστα και βασίζονται όλα σε μαρτυρίες κατοίκων του χωριού.

Το «ΚΡΗΝΗ LIVE» με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα ανηφόρισε στη Μονή όπου συνάντησε και συνομίλησε με τον υπεύθυνο του μοναστηριού Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Αβραδόπουλου. Ένα σεβάσμιο πρόσωπο που πραγματικά ανέστησε ως από θαύμα το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, με την στήριξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιου και την βοήθεια κατά κύριο λόγο των κατοίκων της Οιχαλίας.

Η Μονή βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 630 μέτρων στο όρος Ορφανό. Ίσως κανείς θα έλεγε ότι η ονομασία του βουνού οφειλόταν στην ελάχιστη βλάστηση που παρατηρείται στο όρος.

Δεν πρόκειται περί αυτού. Η παράδοση αναφέρει πως το βουνό έλαβε την ονομασία του από ένα γεγονός. Η Μονή χρονολογείται, όπως επίσης και εκείνες του Ζάρκου, της Παναγίτσας και η εγκαταλελειμμένη έως σήμερα του Γριζάνου, στο 1700  μ.Χ. Ένα παιδί το οποίο υπήρχε ορφανό από γονείς έβοσκε το κοπάδι του στο βουνό 4 χλμ. από το κέντρο της Οιχαλίας. Σ’ αυτό το παιδί η παράδοση αναφέρει πως φανερώθηκε η Παναγία υποδεικνύοντας το σημείο που ήθελε να χτιστεί το σπίτι της. Το θέλημα της Παναγίας έγινε πράξη και το όρος ονομάστηκε Ορφανός, από το παιδί που ορφάνεψε μικρό.

Στην Μονή υπηρέτησαν πλήθος Πατέρων. Αυτό μαρτυρείται, μιας και εισερχόμενος κανείς στο Νάρθηκα του Ναού θα αντικρίσει το οστεοφυλάκιο με τα Άγια Λείψανα των Μοναχών.

Μοναδική επιγραφή που δίνει σημάδια ζωής Μοναχών στο μοναστήρι είναι εκείνο στο Ιερό του Καθολικού και ειδικότερα στην Αγία Προσκομιδή, που μνημονεύει ως Ηγούμενο της Μονής τον Ιερομόναχο Αμβρόσιο Χαντζή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ο τελευταίος μοναχός έζησε στο μοναστήρι μέχρι το 1940. Ο μοναχός κατηφόριζε στην Οιχαλία ζητώντας στήριξη από τους κατοίκους. Ο μοναχός εξαφανίστηκε και ίσως το γεγονός οφειλόταν στον πόλεμο.

Το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε για περισσότερο από 65 χρόνια. Λεηλατήθηκε, βεβηλώθηκε από ιερόσυλους, ώσπου η Θεοτόκος θέλησε το σπίτι της εκ νέου να ζεσταθεί και να δεχτεί τη χαρά και τις ικεσίες των πιστών της. Το μόνο κειμήλιο που διασώθηκε και παραδόθηκε και φιλοξενείται σήμερα στο μοναστήρι είναι η εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στο 1820. Προ δεκαετίας η Θεια Χάρη έδειξε το δρόμο στον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου που πραγματικά έδωσε ζωή στην Ιερά Μονή. Μέσα στη δεκαετή παρουσία του, ανακαίνισε τον Ιερό Ναό και μέρος κτισμάτων δημιουργώντας το κελί και τους βοηθητικούς χώρους καθώς το αρχονταρίκι, ενώ παράλληλα διαμόρφωσε τον αύλιο χώρο δίνοντας την αίσθηση ενός μικρού παραδείσου.

Εντός της αυλής κανείς διακρίνει απομεινάρια των κελιών ενώ στο πίσω μέρος ο Ιερομόναχος έχει δημιουργήσει ένα μικρό ζωολογικό κήπο με σπάνια πτηνά, κατοικίδια και οικιακά ζώα.

Το μοναστήρι δέχεται καθημερινά τις επισκέψεις των πιστών κατά τις ώρες 8:00 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 17:30 έως τις 20:30 μ.μ. Κάθε Κυριακή η μεγάλη εορτή τελείται Θεία Λειτουργία. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας το μοναστήρι θα τελεί τις ακολουθίες πρωί και βράδυ, καλώντας μας να συμμετάσχουμε όλοι μας στο Θείο Δράμα και στην Ανάσταση του Κυρίου μας.