«Πλάθοντας» και προβάλλοντας την ιστορία της Φαρκαδόνας

Παραδοσιακό άρωμα έφερε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας που διεξήχθη στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας. Τα μέλη του Συλλόγου για τρίτη χρονιά τίμησαν το πατροπαράδοτο έδεσμα την πίτα, που ανέθρεψε γενιές και γενιές Φαρκαδόνιων και προσφέρθηκε σε χαρούμενες κι όχι μόνο στιγμές.

Τη φετινή χρονιά η εκδήλωση έκρυβε κάτι το ξεχωριστό που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους θεατές. Προσέφερε μια παραδοσιακή νότα, καθώς ήρθε να θυμίσει στους παλιότερους, στιγμές της καθημερινής ζωής, προηγούμενων δεκαετιών και να μεταφέρει άγνωστα στοιχεία του παρελθόντος στις νεότερες γενιές των Φαρκαδόνιων.

Στην εκδήλωση οι πλάστες πήραν φωτιά στην κεντρική πλατεία και οι «σοφράδες» ήχησαν από το άνοιγμα της ζύμης. Στη διάρκεια της 3ης Γιορτής Πίτας αναβίωσαν τα έθιμα του γάμου και του αρραβώνα με το μοναδικό παραδοσιακό τρόπο που εξελισσόταν τις δεκαετίες του 50 και του 60 στα χωριά του Δήμου μας.

Κυρίαρχο στοιχείο των εθίμων η ζύμη, τα «προζύμια» με τη παρασκευή της παραδοσιακής πίτας πριν τις τελετές για το φίλεμα των μουσαφίρηδων αλλά και της κουλούρας που έστελναν τα συμπεθεριά στο σπίτι της νύφης.

Εκεί οι γυναίκες της Φαρκαδόνας με τη συμμετοχή και με σύνεργα τους παραδοσιακά μπακίρια και είδη οικιακής χρήσης «ανάπιασαν» το προζύμι, και άνοιξαν το φύλλο ενώπιον των δεκάδων πολιτών της Φαρκαδονας. Αναβίωσαν τα έθιμα της κουλούρας και της μεταφοράς των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού με τα απαραίτητα καλούδια, όλα αποκλειστικά παρασκευασμένα από το αλεύρι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού «Άγιος Γεώργιος» που έδωσαν μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική νότα.

Στην σημαντικότητα της εκδήλωσης που προβάλει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας αναφέρθηκαν, κατά την παρουσίαση των δρώμενων, τα μέλος του Συλλόγου.

«Η Γιορτή Πίτας τείνει σε θεσμό. Ο Σύλλογος πιστός στην διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν θα μπορούσε να μην βάλει μια πολιτιστική πινελιά, προβάλλοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας μας», σημείωσαν μεταξύ των άλλων οι γυναίκες.

Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακό και λαϊκό τόνο από την εξαιρετική ορχήστρα του Αποστόλη Σακκά που προσκλήθηκε και συμμετείχε στο ψυχαγωγικό σκέλος της διοργάνωσης.

Το «Κρήνη Live» βρέθηκε χθες στη Φαρκαδόνα και σας μεταφέρει αποκλειστικές εικόνες και ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού.


1 σχόλιο

  1. ΒΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
    12/09/2015 at 12:21

    Μπραβο σε ολους σας για την υπεροχη δουλεια που κανετε στη φαρκαδωνα και ιδιαιτερα στο συλλογο γυναικων.
    Ένα μεγαλο ευχαριστω και στην ομαδα του KRINI LIVE που και εμεις εδώ σαν ελληνες του εξωτερικου βλέπουμε τι γινεται στον τοπο μας.
    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ