Επιμένουν παραδοσιακά οι γυναίκες στα χωριά των Τρικάλων

Παρασκευάζουν στα χωριά μας τον παραδοσιακό τραχανά που μεγάλωσε γενιές και γενιές ανθρώπων

Αποτελεί ένα προϊόν άκρως παραδοσιακό. Χρόνια τώρα, έθρεψε και μεγάλωσε γενιές και γενιές ανθρώπων. Ένα προϊόν που δεν χάνει ακόμη και σήμερα την παραδοσιακή του αξία. Ένα προϊόν που αποτελεί το καλύτερο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Ο λόγος για τον παραδοσιακό τραχανά που παρασκευάζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο σύνολο των χωριών των Τρικάλων.

Κι αν κάποιες βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια θέλησαν να δραστηριοποιηθούν στην παρασκευή του, δεν κατάφεραν τελικά να μυηθούν στην τέχνη και την «μαστοριά» θα έλεγε κανείς των Τρικαλινών γυναικών, που έμαθαν τα μυστικά, από τις παλιότερες κι έρχονται να τα μεταφέρουν στις νεότερες γενιές.

Στα χωριά των Τρικάλων, μεταξύ αυτών και της Φαρκαδόνας, οι γυναίκες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα υλικά για την παρασκευή του παραδοσιακού ζυμαρικού. Όλα τους αγνά υλικά, στάρι το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων κόβεται με παραδοσιακό τρόπο στους χειρόμυλους, πέτρες κυκλικές, οι οποίες περιστρέφονται με τα χέρια, κόβοντάς το αρκετά ψιλό, το γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους , το αλεύρι και άλλα αγνά υλικά.

Και μετά ακολουθεί για πολλούς η ιεροτελεστία, όπως αναφέρουν, της παρασκευής του ξινού και του γλυκού τραχανά.

«Η παρασκευή του τραχανά απαιτεί χρόνο και κόπο. Ωστόσο κατά την παρασκευή του καμιά από τις νοικοκυρές δεν θα σκεφτεί την κούραση και την ταλαιπωρία. Πρόκειται για μια διαδικασία, μια συνήθεια χρόνων, που αποτελεί δείγμα της παράδοσης μας», τονίζει η κα Αικατερίνη Λακιάρα, από την Κρήνη Τρικάλων.

Όπως είπε η ίδια, ο τραχανάς, γλυκός ή ξινός μεγάλωσε γενιές ανθρώπων. Ειδικά τα παλιότερα χρόνια, ο τραχανάς για πολλούς αποτελούσε είδος πολυτελείας, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πολυέξοδος λόγω των υλικών του. Ωστόσο από το σπίτι δεν θα μπορούσε να λείπει, μιας και τρεφόταν όλη η οικογένεια, από τα μικρά παιδιά έως και τους μεγαλύτερους κι ήταν πλούσιος σε θρεπτική αξία. Φυσικά αποτελούσε και το καλύτερο πεσκέσι για συγγενείς και παιδιά που διέμεναν σε μεγάλες πόλεις και δεν είχαν την δυνατότητα να τον προμηθευτούν από αλλού.

Η παρασκευή του τραχανά, όπως τονίζουν οι νοικοκυρές γίνεται πάντα καλοκαιρινούς μήνες καθώς απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για την ξήρανση.

Τα υλικά που απαιτούνται για τον ξινό τραχανά είναι αλεύρι σιταριού, γιαούρτι, αλάτι τα οποία οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και στη συνέχεια με μικρά κομματάκια τα απλώνουν σε λευκά σεντόνια, πάνω σε τραπέζια για να στεγνώσουν στο ήλιο. Κατά την ξήρανση ο τραχανάς περνά από κόσκινο ενώ στην συνέχεια αφήνεται επί σειρά ημερών στο ήλιο για να στεγνώσει.

«Πιο μπελαλίδικος είναι ο γλυκός τραχανάς», τονίζει η κα Αικατερίνη που μας αποκαλύπτει τα μυστικά της δημιουργίας. «Αρχικά βράζουμε το γάλα με το κομμένο σιτάρι, ώσπου να απορροφηθεί . Στη συνέχει τον απλώνουμε σε μικρά κομματάκια στα ταψιά. Και ο γλυκός τραχανάς περνά από κόσκινο και αφήνεται μετέπειτα στο ήλιο», συμπληρώνει η ίδια.

Φυσικά πολλές γυναίκες των χωριών αλληλοβοηθιούνται για να παρασκευάσουν τον τραχανά. Τα μυστικά τους δεν αποκαλύπτονται ενώ η νοστιμιά του φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα μαγειρευτεί και θα φτάσει στο τραπέζι.


1 σχόλιο

  1. Ειρηνη
    25/07/2017 at 22:15

    Ειναι ενα απο τα πιο νοστιμα γευματα,θρεπτικο,με πολλη νοστιμια και αξιζει της προτιμησης και της προσοχης μας.Εμεις παρασκευαζουμε καθε χρονο και ολο τον χειμωνα μας αρκει και μαγειρευουμς σε καθε περισταση.Δυστυχως,το μονο αρνητικο,ειναι η διαδικασια που ειναι κοπιαστικη και θελει συνεχεια ατομο για οσο διαρκεσει..Αν παρεις την αποφαση να τον φτιαξεις,πρεπει να εισαι προετοιμασμενη!!!!Πραγματικος μπελας!!!