Ηλίας Βλαχογιάννης: Η συμμετοχή στα κοινά είναι αρετή, η όποια εκλογή υψίστη τιμή….

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκετή στα Τρίκαλα η εκδήλωση της Π. Ε. Δ. Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Γιώργου ΚΩΤΣΟΥ και του Διοικητικού Συμβουλίου,για να τιμήσει τους αυτοδιοικητικους του Νομού.
( Αντίστοιχη εκδήλωση είχα πραγματοποιήσει σαν Νομάρχης, όπου τιμήθηκαν οι διατελεσαντες αιρετοί δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων.).
Στον  σύντομο χαιρετισμό μου, τόνισα μεταξύ αλλων:
Η συμμετοχή στα κοινά, είναι ΑΡΕΤΉ. Η ΜΗ συμμετοχή και η αδιαφορία, ΤΙΤΡΩΣΚΕΙ το δημοκρατικό μας πολίτευμα και αφήνει στους λίγους, τη διαχείριση των υποθέσεων μας…. Με την μη συμμετοχή, η Δημοκρατία μας μετατρέπεται, τύποις και ουσία, σε ΗΜΕΤΕΡΟΚΡΑΤΙΑ και ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ….
Είναι φυσικό και μεταξύ των αιρετών, να υπάρχουν  ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΕΣ του καθήκοντος και ΕΠΊΟΡΚΟΙ . Η γενίκευση όμως τέτοιων περιπτώσεων και οι αφορισμοί κατά του πολιτικού συστήματος και προσωπικού, ρίχνει ΝΕΡΌ στο ΜΎΛΟ αυτών που ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ τις δημοκρατικές ΕΛΕΥΘΕΡΊΕΣ και τα ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ των πολιτών.
Στο χέρι των υπευθύνων πολιτών, πρέπει να είναι η εκάστοτε εκλογή των ΚΑΛΎΤΕΡΩΝ και των ΑΡΙΣΤΩΝ, να τους εκπροσωπησουν…..
Και όποιοι εκ του πολιτικού προσωπικού, βάζουν το χέρι στο μέλι, όσοι μετατρέπουν την ψήφο των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους, σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΆ ΡΟΥΣΦΈΤΙΑ  και ΒΟΛΕΜΜΑΤΑ , να τιμωρηθούν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ , ΠΟΙΝΙΚΆ και ΠΟΛΙΤΙΚΆ …
Κι εδώ η ευθύνη των πολιτών, είναι κορυφαία…. Όταν ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΝ αυτούς που ΠΡΟΔΩΣΑΝ την εντολή τους και την ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ τους, προσδοκώντας ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ, είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ .
Σε κάθε περίπτωση ο αιρετός κρίνεται κάθε στιγμή, από τους εκλογείς του. Σ αυτους ΛΟΓΟΔΟΤΕΊ, αυτούς ΥΠΗΡΕΤΕΊ , αυτούς ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΊ …. Αυτοί τον ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, αυτοί τον ΕΚΛΕΓΟΥΝ, αυτοί τον ΣΤΈΛΝΟΥΝ σπίτι του….

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης, τ. Νομάρχης και βουλευτής Τρικάλων, Συντονιστής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας.