Πεντανόστιμα αχλάδια γεύονται στο Ζάρκο οι κάτοικοι

Εμβολιάστηκαν κάποια δέντρα γκορτσιών με σπάνια ποικιλία αγχλαδιάς που έτεινε προς εξαφάνιση στο συγκεκριμένο χωριό

Οι παλιοί και οι γεραιότεροι κάτοικοι στα χωριά της Φαρκαδόνας γνωρίζουν πολλά, στο χέρι των νεότερων είναι να εκμαιεύσουμε κάθε πληροφορία που θα μας βοηθήσει να ακολουθούμε τα βήματα και τις παραδόσεις. Να τις μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά, προκειμένου να επωφελούμαστε.

Ποιος άραγε γνωρίζει τι σημαίνει μπόλιασμα ενός δέντρου; Από εμάς τους νεότερους ίσως μετρημένοι στα δάκτυλα των χεριών. Για τους γεραιότερους ωστόσο το μπόλιασμα του δέντρου είχε μεγάλη αξία.

Από τον εμβολιασμό δέντρων στο Ζάρκο το 2014 (πηγή φωτ. zarkotrikalwn.blogspot.gr)

Η τεχνική του εμβολιασμού (μπόλιασμα) περιλαμβάνει την συνένωση δύο διαφορετικών φυτών σε συγκεκριμένα σημεία και την ταυτόχρονη συνεργηστική ανάπτυξή τους, προκειμένου να πάρουμε από τα δύο αυτά φυτά τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως είναι γνωστό οι άγριες ποικιλίες των οπωροφόρων δέντρων δεν καρποφορούν φρούτα αρκετά θρεπτικά ούτε είναι ανθεκτικά σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών που πλήττουν τους καρπούς και τους κλάδους των δέντρων. Απ’ την άλλη, το ριζικό τους σύστημα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα παθογόνα του εδάφους. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με το μπόλιασμα κατάλληλων ποικιλιών πάνω στα άγρια υποκείμενα.

Ως προς αυτό το γεγονός, κάτοικοι του Ζάρκου, προσπάθησαν να εμβολιάσουν απιδιές, (αγκορτσιές) με μια σπάνια, παλιά ποικιλία αχλαδιών που έτεινε προς εξαφάνιση. Πολλά δέντρα περιμετρικά του χωριού εμβολιάστηκαν και πλέον δίνουν καρπούς. Τα πεντανόστιμα αχλάδια πλέον γεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, που βρίσκονται στη διάθεση τους κάνοντας μια βόλτα στην εξοχή.