Την 1η Νοεμβρίου οι συντάξεις στους νέους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Πρόκειται για τους γεννηθέντες του 1951 που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης τους μήνες Ιανουάριος-Μάρτιος του 2018 και με απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές, όπως επίσης και διαδοχική ασφάλιση σε άλλα ταμεία

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά από τον ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας η διαδικασία εξέτασης των φακέλων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντων 1951.

Παρά το μεγάλο όγκο δουλειάς αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι μετά τις διευκρινήσεις που έλαβαν από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και από τα κεντρικά του ΕΦΚΑ προχωρούν στην έκδοση συντάξεων των ασφαλισμένων που απέκτησαν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέχρι και σήμερα ο ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία εξέτασης των ώριμων φακέλων που κατατέθηκαν το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος και Μάρτιος του 2018, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και στους φακέλους που κατατέθηκαν τους επόμενους μήνες και αφορούν την ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ κι όχι με διαδοχική ασφάλιση.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι δικαιούχοι των φακέλων αναμένεται να λάβουν τις συντάξεις τους την 1η Νοεμβρίου, μάλιστα αναδρομικά μιας και απέκτησαν δικαίωμα συνταξιοδότησης το περασμένο Ιούλιο.

Για το ιστορικό πρόκειται για την τελευταία «ομάδα» ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, που υπολογίζονται πανελλαδικά σε 15.000 και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με το «παλαιό» καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα λήψης σύνταξης ξεκινά τον Ιούλιο της χρονιάς που συμπληρώνεται το 67ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2019, βάσει των τελευταίων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, το δικαίωμα σύνταξης γήρατος για τους αγρότες θα ενεργοποιείται, όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, την ημέρα των 67ων γενεθλίων τους.

Ωστόσο ιώβεια υπομονή θα πρέπει να δείξουν οι εν δυνάμει συνταξιούχοι που έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή στο ΟΓΑ και σε άλλα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι περιπτώσεις είναι πιο χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα ταμεία, να δώσουν αυτά τον ασφαλιστικό χρόνο κ.λ.π.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις Τρικαλινών αλλά και Θεσσαλών γεννηθέντων του 1950 που αναμένουν να λάβουν σύνταξη, αλλά δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να εκδοθεί μιας δεν καθυστερούν να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα από τους ασφαλιστικούς φορείς άλλων Ταμείων.