Αδιαφορούν μέχρι στιγμής οι Φαρκαδόνιοι για την υποβολή των δηλώσεων

Στην παρούσα φάση απλά επισκέπτονται και επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους λογιστές για να ενημερωθούν σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το ενδιαφέρον ωστόσο των Τρικαλινών και των Φαρκαδόνιων κατ’ επέκταση φορολογούμενων παραμένει ισχνό.

Γεγονός αναμενόμενο για τους λογιστές του νομού, μιας και διανύουμε όλοι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος και σύμφωνα με την ιστορία παρελθόντων χρόνων, οι φορολογούμενοι συρρέουν στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των δηλώσεων τον τελευταίο μήνα.

Αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι η προθεσμία λήγει 30 Ιούνη και η λήψη παράτασης της διαδικασίας θεωρείται πάντα δεδομένη τότε η μεγαλύτερη κίνηση που θα παρατηρηθεί θα είναι μετά το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Η οποία κίνηση παρατηρείται σήμερα είναι εντελώς διερευνητική, μιας και οι Φαρκαδόνιοι σπεύδουν στα λογιστικά γραφεία ή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους λογιστές τους για να ζητήσουν πληροφορίες. Δικαιολογημένα μιας και τη φετινή χρονιά και για πρώτη φορά

τα ζευγάρια ανεξάρτητα με το αν θα υποβάλουν κοινή ή ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα μπορούν να λάβουν χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Έτσι, τα ζευγάρια που θα κάνουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να αναγράφουν δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων, μπορεί να συμπληρωθεί και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN.

Από την πλευρά τους οι λογιστές της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας και του νομού απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορολογούμενους να σπεύσουν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ειδικά για τις κατηγορίες εκείνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται «εύκολες» προς την κατάθεση, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο τους υπόχρεους υποβολής, όσο και τους λογιστές.

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των βατών φορολογικών δηλώσεων υπογραμμίζουν ότι δεν έχει νόημα η καθυστέρηση, μιας και του χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος η καταβολή των χρημάτων της πρώτης δόσης δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με άλλες χρονιές και θα συμβεί στο τέλος του Ιουλίου. Αναφορικά με τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογούμενων που θα εισπράξουν τα χρήματα ακόμη και πριν ή μετά το Πάσχα.