Αγωνιούν για το μέλλον οι καφετεριούχοι μπροστά στα αυξημένα προβλήματα

Ζητούν μόνιμα μέτρα στήριξης για την εστίαση κι όχι πρόσκαιρα ολίγων μόλις μηνών  

«Έχουμε ένα βουνό υποχρεώσεων μπροστά μας μετά το τρίμηνο κλείσιμο των καταστημάτων μας. Τα προβλήματα ορθώνονται βουνό και απειλητικά μπροστά μας και κανείς δεν γνωρίζει πως θα ανταπεξέλθουμε. Ήδη η κατάσταση που διαφαίνεται μπροστά μας είναι δραματική και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί από το φθινόπωρο».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο πρόεδρο του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Δημήτρη Μαγκούτη. Εκφράστηκαν το πρωί της Δευτέρας λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης μετά την τρίμηνη καραντίνα κατά του κορονοϊού αλλά και ελάχιστες ώρες πριν την εφαρμογή του νόμου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Άραγε αυτή η μείωση θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης; Αλήθεια η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% που αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο καφές και όλα τα ροφήματα: τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που σερβίροντας στον κλάδο της εστίασης θα «περάσει» στην τσέπη των καταναλωτών; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ήρθε να δώσει ο κ. Μαγκούτης περιγράφοντας λεπτομερώς την επικρατούσα κατάσταση.

«Μετρούμε ελάχιστες μέρες από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μας. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν άνοιξε το 100% των επιχειρήσεων εστίασης μιας κι όσοι δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη. Γι’ αυτούς τους συναδέλφους η κατάσταση είναι δύσκολη.», τόνισε ο κ. Μαγκούτης.

Αρχικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος με την επαναλειτουργία των καφετεριών και των καταστημάτων εστίασης ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Με την πάροδο των ημερών ξεκίνησε η κίνηση, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται αυξημένη, τόσο στην πόλη των Τρικάλων όσο και ευρύτερα στο νομό.

Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν. Και δεν επιλύονται με τα μέτρα, όπως αυτά της μείωσης του ΦΠΑ, που θα διαρκέσουν για ελάχιστους μήνες.

«Σαφώς η μείωση αποτελεί μια τονωτική ένεση. Δυστυχώς όμως θα είναι για ελάχιστο διάστημα ολίγων μηνών, μέχρι και τον Οκτώβρη. Η μείωση του ΦΠΑ δεν μπορεί να φέρει μειώσεις στις τιμές του καφέ, ποτών και αναψυκτικών. Με τόσα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί όλους αυτούς τους μήνες της αναστολής λειτουργίας, με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα καταστήματα μας, δεν μπορείς να σκεφτείς μείωση, απλά προσπαθείς να κρατηθείς ζωντανός, στην προκειμένη περίπτωση ανοιχτός», πρόσθεσε ο κ. Μαγκούτης.

Ο πρόεδρος μίλησε για την άσχημη οικονομική κατάσταση και αδιέξοδα που βιώνουν οι συνάδελφοι του, τα οποία ώθησαν κάποιους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Πλέον ο προβληματισμός εστιάζεται στο τι θα συμβεί από φθινόπωρο, με τους φόβους να εντείνονται για νέα λουκέτα.

KRINI LIVE