Δραματική η κατάσταση στον Τρικαλινό κάμπο

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα που διήρκησαν περισσότερο του δεκαπενθημέρου, αποτελείωσαν καλλιέργειες μποστανικών και κηπευτικών, ολοκληρώνοντας ότι είχε απομείνει από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου

Απελπισμένοι δηλώνουν εκατοντάδες αγρότες στο Τρικαλινό κάμπο οι οποίοι κάνουν λόγο για ολική και μη αναστρέψιμη καταστροφή στις καλλιέργειες, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα που διήρκησαν περισσότερο του δεκαπενθημέρου, αποτελείωσαν καλλιέργειες μποστανικών και κηπευτικών, ολοκληρώνοντας ότι είχε απομείνει από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Η εικόνα που διαδραματίζεται τις δυο τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας και δη στην Δημοτική Ενότητα Πελινναίων όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια καρπουζιού και πεπονιού αλλά κηπευτικών είναι αποκαρδιωτική. Τεράστιες εκτάσεις με μποστανοειδή έχουν καεί στην κυριολεξία από τον καύσωνα ενώ στα κηπευτικά η εικόνα δεν είναι η καλύτερη. Ο καρπός στα κηπευτικά έχει κιτρινίσει με αποτέλεσμα αυτά να μην είναι κατάλληλα προς πώληση. Σημαντική ζημιά έχουν υποστεί και οι φυτείες ντομάτας, οι οποίες δεν είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως ταυτόχρονα και οι φυτείες φασολιών, καλλιέργεια για τις ανάγκες των λαϊκών αγορών αλλά και για τις βιομηχανίες.

Στο κάμπο των Τρικάλων για αρκετές ημέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών αναμένεται να φανούν τις επόμενες εβδομάδες και στις λαϊκές αγορές του νομού. Παραγωγοί εκτιμούν ότι συγκεκριμένα είδη δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, μιας και το μεγαλύτερο μέρος ζαρζαβατικών και φρούτων έχουν καεί από την ζέστη. Μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία έρχεται να προστεθεί στις ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι στην αρχή του καλοκαιριού. Ζητούν την στήριξη της πολιτείας προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα, τα οποία για εκείνους είναι δυσβάσταχτα, την στιγμή που δεν θα παράξουν παραγωγή.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες του καύσωνα θα είναι ορατές το επόμενο διάστημα, αναμένοντας άνοδο των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων σε σειρά αγροτικών προϊόντων που διατίθενται σε λαϊκές αγορές και οπωροπωλεία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ