Ακριβή πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 0,36 λεπτά του ευρώ το λίτρο θα είναι φέτος το πετρέλαιο 

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης που ξεκινά η διάθεσή του, στους καταναλωτές, με ιδιαίτερα αυξημένη τιμή σε σχέση πάντα με πέρυσι.

Τη φετινή χρονιά το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να πωλείται από 1,10 λεπτά του ευρώ το λίτρο έως και 1,15 λεπτά του ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η τιμή του ξεκινούσε από 0,79 λεπτά του ευρώ το λίτρο. Την φετινή χρονιά ωστόσο, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν περισσότερο μιας και το πετρέλαιο θα είναι ακριβότερο κατά 0,36 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες ημέρες, ή μάλλον καλύτερα όταν ο καιρός άρχιζε να αγριεύει, ξεκινούσαν την έρευνα αγοράς αλλά και τις παραγγελίες, την φετινή χρονιά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς όλοι αναμένουν να δουν που θα κινηθούν οι τιμές.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούν πως τις πρώτες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και μικρές έως 500 λίτρα ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου.

Μέσα στο επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 750 ευρώ. Το επίδομα αναμένεται να δοθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ. έναντι 707.000 πέρυσι. Το επίδομα εφέτος θα το λάβουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι διευρυμένα είναι τα κριτήρια, τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και στο κομμάτι τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου (το δεύτερο σκέλος).

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά, η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.
  • Επιπλέον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνει σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *