Άμεση υποστήριξη από την πολιτεία απαιτεί η μελισσοκομία

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στην εκδήλωση του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων για το παρόν και το μέλλον της μελισσοκομίας που ζητά υποστήριξη και προστασία

Η αναγκαιότητα στήριξης της Ελληνικής μελισσοκομίας από τους θεσμικούς φορείς καθώς επίσης και στην ενίσχυση στήριξη των μελισσοκόμων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο εκφράστηκε μέσω της ημερίδας που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Η εκδήλωση που είχε ως θέμα το παρόν και το μέλλον της μελισσοκομίας διοργανώθηκε από τον Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και με τη συμμετοχή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Τρικάλων.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν επιστήμονες με πλούσια δράση στο χώρο και συγκεκριμένα οι: Χαριστός Λεωνίδας – Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Μελισσοκομίας (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ): «Νεότερα ερευνητικά δεδομένα ενάντια στο Varroa».

Ασούτης Διδάρας Νικόλαος – ΕΦΕΤ: «Υγιεινή & Ασφάλεια Προϊόντων Μέλισσας». Καρατάσου Κατερίνα – Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος: «Αντιμετώπιση Ασθενειών». Μανούρας Αθανάσιος – Παν. Θεσσαλίας / Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας: «Ελληνικό Μέλι. Ταυτότητα και Διατροφική Αξία».

Στην εκδήλωση υπήρξε αναφορά στην σημασία της έρευνας για την αύξηση των αποδόσεων και την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών. Ταυτόχρονα η πρτοσοχή εστιάστηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος, στη μείωση της παραγωγής μελιού, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Τέλος η προσοχή στράφηκε και στην προστασία των μελισσών από τους αγροτικούς ψεκασμούς εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιδιώκεται η συνεργασία μελισσοκόμων και αγροτών μέσα από ενημέρωση στο προαναφερθέν θέμα.