Απαντήσεις στα ερωτήματα της «Ελληνικής Λύσης» έδωσε η Λίνα Μενδώνη

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιεί συνεχή καταγραφή της κατάστασής των ιστορικών γεφυριών του Δήμου Φαρκαδόνας

Το λίθινο τοξωτό γεφύρι, γνωστό με την ονομασία «Παλιογέφυρο», κοντά στο χωριό Κεραμίδι, του Δήμου Φαρκαδόνας, έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/83/1537/2-2-1981 (ΦΕΚ 104/Β/27-2-1987).

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της απάντησης που δόθηκε στον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική Λύση» και βουλευτή Λάρισας, Κυριάκο Βελόπουλο, μετά την ερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και σχετιζόταν με την επικρατούσα κατάσταση τόσο στο εν λόγω γεφύρι, ιστορικής σημασίας, όσο και σε υπόλοιπα της περιοχής.

Η ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» είχε φιλοξενηθεί στην «KPHNH LIVE» προ μηνός περίπου και πλέον το γραφείο του κόμματος, μας κοινοποίησε την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια της απάντησης το Γεφύρι «του Αλή Εφέντη» στη θέση Βαζούρια χρονολογείται μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και δεν έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Για τα ανωτέρω γεφύρια, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιεί συνεχή καταγραφή της κατάστασής τους. Ειδικότερα, για το κηρυγμένο γεφύρι στο Κεραμίδι είναι σε επαφή με τον Δήμο Φαρκαδόνας, προκειμένου να εξεταστεί από τους συναρμόδιους φορείς το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας για την ανάδειξή του.

Σχετικά με το γεφύρι της Σαρακήνας είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/37240/1313/9-12-1999 (ΦΕΚ 2253/Β/31-12-1999) και η αρχική κατασκευή του ανάγεται στον 16ο αιώνα. Σήμερα, στη γέφυρα της Σαρακήνας υλοποιείται το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο «Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού στην Π.Ε. Τρικάλων από 23/2/2018 έως 26/2/2018 (Δίκτυα Άρδευσης, Μνημεία): ΥΠΟΕΡΓΟ 1», υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.