Από την Δευτέρα θα προσκυνούμε στις εκκλησίες

Για ατομική προσευχή αρχικά και μετά από ένα δεκαπενθήμερο με ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα προστασίας οι Λειτουργίες και τα Ιερά Μυστήρια

Ανοιχτοί στο κοινό για ατομική προσευχή θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα οι ιεροί της πόλης των Τρικάλων και του νομού. Μετά από σχεδόν ένα μήνα που παρέμειναν κλειστές οι εκκλησίες αναμένεται να ανοίξουν δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να προσέλθουν για να προσευχηθούν και να ανάψουν το κεράκι, που δεν άναψαν την στην διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Ωστόσο τα λειτουργικά καθήκοντα στους ναούς θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 18 Μάϊου, όπου θα ξεκινήσουν οι Θείες Λειτουργίες, οι εσπερινοί, οι Όρθροι τα πρωϊνά και τα μυστήρια. Μία εβδομάδα αργότερα στους Ναούς του νομού Τρικάλων αλλά και όλης της χώρας αναμένεται να τελεστεί η Πασχαλινή Αγρυπνία με αφορμή την απόδοση του Πάσχα, που δεν διαφέρει ως προς τις Ιερές Αναγνώσεις εκείνων της νύχτας της Αναστάσεως.

Τι θα συμβεί όμως κατά την επιστροφή ιερέων και πιστών στους ναούς από την 18η Οκτωβρίου;

Οι υγειονομικές αρχές και τα συναρμόδια υπουργεία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, για την αποφυγή συνωστισμού στις εκκλησίες και το ενδεχόμενο τυχόν διασποράς του κορονοϊού. Εντός των ιερών ναών θα κρατιούνται οι αναγκαίες αποστάσεις γι’ αυτό θα αφαιρεθούν και καθίσματα που βρισκόταν παλιότερα στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα η είσοδος στις εκκλησίες θα γίνεται με γάντια αλλά και με μάσκες προκειμένου να υπάρχει κίνδυνος για τους πιστούς, τους ψάλτες και τους ιερείς. Για τα μέτρα προστασίας πιθανότατα πέραν τις προσωπικής ευθύνης των πιστών θα είναι και οι ιερείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει και έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τι ακριβώς θα συμβεί με τα Μυστήρια, εκείνα του Γάμου και της Βαπτίσεως. Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίστηκαν στην πρόσφατες υπουργικές ανακοινώσεις, αυτά μπορούν να συμβούν και στους αύλιους, εφόσον υπάρχουν, χώρους των εκκλησιών, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

KRINI LIVE