Αποστόλης Σακκάς: «Θέλουν να φιμώσουν τον Πολιτισμό – Να μην τους αφήσουμε»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συντοπίτη μουσικού Αποστόλη Σακκά στον Μενέλαο Κατσαμπέλα και στο larissanet.gr

Ο μουσικός Αποστόλης Σακκάς, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και αυθεντικά λαϊκός καλλιτέχνης, έχει κιόλας καταγράψει μια τριαντάχρονη, συνεπή διαδρομή στο χώρο, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και στη Λάρισα. Ο δημοσιογράφος το αντιλαμβάνεται αυτό από τον κόσμο που τον χαιρετάει και μιλάει μαζί του, το διάστημα που πίνουν καφέ και τα λένε, σε κεντρικό καφέ της πόλης.

Είναι επίσης ένας πολύ ενδιαφέρων τύπος γιατί δεν μασάει τα λόγια του, λέει αυτό που πιστεύει χωρίς περιστροφές και από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε το δημοσιογραφικό συνάφι.

Μπορεί να φταίει η πολύ δύσκολη περίοδος που διανύουμε όλοι, καθώς μετά τα απανωτά μνημόνια αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid – 19, μια περίοδος που χτύπησε ανελέητα τους καλλιτέχνες, αυτούς που μάθαμε να αποκαλούμε εργαζόμενους στις τέχνες.

«Θέλουν να φιμώσουν τον πολιτισμό, αγνοώντας ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο αυτής της χώρας. Πρώτα δημιουργήθηκε ο πολιτισμός και μετά έγινε η Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην κουβέντα μας ο Αποστόλης, «Τα ελάχιστα μέτρα που έλαβε το υπουργείο τον περασμένο Μάιο, ήταν μόνο στάχτη στα μάτια. Προτιμούν φαίνεται να μην ανοίγει το πνεύμα του κόσμου, γιατί αυτό γίνεται χωρίς, τραγούδι, θέατρο και βιβλία», τονίζει.

Στην ερώτηση για την αιτία αυτής της τακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πολίτης, Αποστόλης Σακκάς, θεωρεί ότι μπήκαμε στην πιο ακραία περίοδο του καπιταλισμού, μια περίοδο στην οποία τα ελεύθερα πνεύματα και η ελεύθερη σκέψη είναι επικίνδυνα. «Μας θέλουν όλους φιμωμένους, να φοράμε μάσκες και να καθόμαστε στη γωνιά μας», λέει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτάω για την πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της οποίας ενισχύθηκαν δημιουργικά και οικονομικά δεκάδες καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής, μέσα στο άνυδρο πολιτιστικά καλοκαίρι που τελείωσε. «Αυτή ήταν μια πραγματική αχτίδα φωτός για τους καλλιτέχνες, αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουν. Χρειάζεται αντίδραση, συμμετοχή, εγρήγορση και προσπάθεια απ’ όλους μας», σημειώνει.

Από την κριτική του δεν ξεφεύγουν ούτε οι δημοσιογράφοι. Αποκαλεί το 60 % των δημοσιογράφων «γλυφιτζουράδες του συστήματος», πιστεύει ότι το 30 %  δεν μιλάει και το 10 % που μιλάει το σκεπάζει το υπόλοιπο 90 %!

Πηγή άρθρου: larissanet.gr