Άρχισαν να ενημερώνονται για το νέο «Εξοικονομώ» πολλοί ενδιαφερόμενοι

eksoikonomo-kat-oikon-ergates-ergasies-akinita-monosi-thermomonosi-spitia-760x390.jpg

Επισκέπτονται τεχνικά γραφεία του νομού για να ενημερωθούν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ετοιμάσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα

Ιδιαίτερα αυξημένο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον των Τρικαλινών για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα τρέξει στις αρχές του χειμώνα. Η ειδική πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου για τις περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ η πρεμιέρα για την περιφέρεια Θεσσαλίας θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι απέχουμε περίπου ένα δίμηνο από την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης των αιτήσεων, πολλοί είναι οι Τρικαλινοί από όλο το φάσμα του νομού που ξεκίνησαν τις προετοιμασίες με τους μηχανικούς, έτσι ώστε το προσεχή Δεκεμβρίου να είναι έτοιμοι και να υποβάλουν την δήλωση ενδιαφέροντος.

Το νέο πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να ενταχθούν και να επιδοτηθούν για τις ενεργειακές αλλαγές στις ιδιοκτησίες τους, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα, τον Σεπτέμβριο του 2019, πολλοί είχαν μείνει εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος.
Το μέγιστο βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 65% για όσα άτομα έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ ή ατομικό κάτω των 10.000 ευρώ. Για τις πολυκατοικίες το βασικό ποσοστό της επιχορήγησης είναι 60%.

Στο νέο «Εξοικονομώ» προβλέπεται όμως ειδική προσαύξηση +10%, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (κορωνοϊός) στην οικονομία και τα νοικοκυριά, αλλά και ενεργειακό premium +10%, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β. Προβλέπεται επίσης ειδική προσαύξηση +10% σε λιγνιτικές περιοχές.

Στις επιλέξιμες παρεμβάσεις ανά κατοικία για την εξοικονόμηση – αυτονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός, η θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης /ψύξης, αλλά και τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, όπως ηλιοθερμικό σύστημα παροχής ζεστού νερού και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου.
Ωστόσο στο νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση του ανελκυστήρα, αναβάθμιση του φωτισμού, αλλά και σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Σημειώνεται επίσης πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες, αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο. Υπάρχει όμως περιορισμός μίας αίτησης ανά κατοικία. Μονοκατοικίες / μεμονωμένα διαμερίσματα/πολυκατοικίες που έχουν ολοκληρώσει κάποιον από τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν είναι επιλέξιμες στον τρέχοντα Κύκλο. Αλλά κάθε ωφελούμενος έχει δυνατότητα πολλών αιτήσεων. Έτσι για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων της μίας αίτησης, για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες, δίχως να υπερβαίνει τις 100.000€ συνολικής ενίσχυσης.

thumbnail-1-1-1024x179.jpg
perifereia.gif