Αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα υποστήριξης λεχωίδων του κέντρου υγείας Φαρκαδόνας

egkimosini-flevikes-pathiseis-760x390.jpg

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που ξεκινά το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, σε συνεργασία το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας και τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Τρικάλων

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον που συναντά το πρόγραμμα υποστήριξης λεχωίδων που ξεκινά το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, σε συνεργασία το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας και τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Τρικάλων. Ήδη η πρώτη συνάντηση έγινε προ ημερών, όπου η μαία κα Ασημίνα Πασσά, και η ψυχολόγος κα. Σ. Μπατρακούλη, παρουσίασαν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην περιοχή μας, απευθύνεται στις γυναίκες που θα αποκτήσουν ή απέκτησαν παιδί αλλά και στα νέα ζευγάρια.

Σκοπός του προγράμματος είναι η άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών και προβλημάτων των λεχωίδων.

Ειδικότερα η μαία του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας πραγματοποιεί δωρεάν κατ΄ οίκον επισκέψεις στις λεχωίδες της Φαρκαδόνας και των γύρω περιοχών για καθοδήγηση στο νέο τους ρόλο.

Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της λοχείας η γυναίκα σωματικά βιώνει πολλές αλλαγές άλλα και ψυχολογικά εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη. Ο σύζυγος και εκείνος έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και εύχεται να ήξερε πώς να στηρίξει τη σύντροφό του. Οι γονείς αγχώνονται όταν βλέπουν το μωρό τους να κλαίει στην προσπάθειά του να εκφράσει τις ανάγκες του. Η υποστήριξη για κάθε θέμα που ανακύπτει παρέχεται είτε από τον γυναικολόγο, είτε από τον παιδίατρο, είτε από το συγγενικό περιβάλλον. Το πλέον κατάλληλο άτομο όμως για να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη είναι η μαία που έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και εξειδίκευση. Ήδη η πρώτη συνάντηση έγινε προ ημερών, όπου η μαία κα Ασημίνα Πασσά, και η ψυχολόγος κα. Σ. Μπατρακούλη, παρουσίασαν το πρόγραμμα.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

Ø  Η παρακολούθηση των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών της μητέρας (σε συνεργασία με την ψυχολόγο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας).

Ø  Η παρακολούθηση της φροντίδας του νεογέννητου.

Ø  Η παροχή βοήθειας και καθοδήγησης για την έναρξη και διατήρηση του μητρικού θηλασμού, αξιολόγηση της εξέλιξης της γαλουχίας και επίλυση τυχόν δυσκολιών.

Ø  Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων σε μητέρα και βρέφος, π.χ. λοιμώξεις.

Ø  Ανίχνευση παθολογικών σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών συμπτωμάτων και παραπομπή σε ειδικό (γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, ψυχίατρο).

Ø  Ενθάρρυνση και καθοδήγηση του ζευγαριού.

Ø  Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ζευγαριού.

Ø  Καθησυχασμός των γονέων απέναντι στις φυσιολογικές αντιδράσεις του νεογέννητου.

Ø  Ενθάρρυνση της συμμετοχής και των δύο γονέων σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το παιδί.

Ø  Ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού και πατέρα-παιδιού.

Ø  Ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ø  Δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου που θα επιτρέπει στους γονείς να εκφράσουν και να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους.

Ø  Ανίχνευση σημαδιών ενδοοικογενειακής βίας και παραπομπή σε ειδικούς (ψυχολόγο, ψυχίατρο).

Ø  Αξιολόγηση των αναγκών της οικογένειας.

Ø  Αναζήτηση υποστηρικτικών κοινωνικών φορέων για παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικογένεια.

Τηλέφωνο πληροφοριών για ραντεβού, 2433350200, 2433350239.

perifereia.gif