Δώδεκα μόλις υπάλληλοι και για τους τέσσερις νομούς

Κινητοποιήσεις και αιτήματα για καλύτερη εξυπηρέτηση των Θεσσαλών ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ Αγροτών

Σε μια περιφέρεια όπως η Θεσσαλία, όπου ο αγροτικός πληθυσμός παραμένει σημαντικά αυξημένος, θα περίμενε κανείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους αγρότες για τις ασφαλιστικές τους ανάγκες ένας ικανός αριθμός προσωπικού. Παρόλο αυτά, εδώ και χρόνια, πριν καν τη σύσταση του ΕΦΚΑ, ο ΟΓΑ τότε και τώρα ΕΦΚΑ Αγροτών (πρώην ΟΓΑ) αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη προσωπικού μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγροτών.

Διεκδικώντας άμεσα προσλήψεις για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ Αγροτών (πρώην ΟΓΑ) κινητοποιήθηκαν. Σε σχετική ανακοίνωση εξηγούν πως στο Περιφερειακόκό Τμήμα ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας  με έδρα τη Λάρισα υπηρετούν 12 μόλις υπάλληλοι για τη διεκπεραίωση 13 αντικειμένων που αφορούν και στους 4 νομούς της Θεσσαλίας.

Στα  αντικείμενα της ασφάλισης Ελλήνων ,του μητρώου ασφαλισμένων απασχολούνται 2 υπάλληλοι ο όγκος της εργασίας των οποίων έχει υπερδιπλασιαστεί λόγω της υποχρέωσης για καταχώρηση όλων των αιτήσεων σε δύο πλέον μηχανογραφικά συστήματα. Κατόπιν εντολής της Διοίκησης εξετάζονται κατά προτεραιότητα αιτήσεις εγγραφής προσώπων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα . Κατά προτεραιότητα εξετάζονται και οι αιτήσεις για λόγους υγείας ,  οι αιτήσεις διακοπής ασφάλισης  των ασφαλισμένων των οποίων οι οφειλές έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ και οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι. Όπως αντιλαμβάνεστε πλέον εξετάζονται αποκλειστικά αιτήσεις επίσπευσης ! Σημειώνεται ότι μία εκ των υπαλλήλων απασχολείται επιπλέον και με την απόδοση επιδομάτων μητρότητας και για τους 4 νομούς.

Στο αντικείμενο της ασφάλισης αλλοδαπών και Ελλήνων, της διακοπής αλλοδαπών και Ελλήνων και της έκδοσης βεβαιώσεων ασφάλισης για τους 4 νομούς της Θεσσαλίας απασχολείται 1 μόλις υπάλληλος  όπως επίσης και σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Στο αντικείμενο απονομής συντάξεων γήρατος και διαδοχικής ασφάλισης και συντάξεων επιζώντων μελών  και για τους 4 νομούς απασχολούνται 3 υπάλληλοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση αποφάσεων συνταξιοδοτικών και διαδοχικής, με την παροχή στοιχείων ασφαλιστικού χρόνου στις άλλες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με την πολύ χρονοβόρα έκδοση αποφάσεων μέσω του νέου μηχανογραφικού συστήματος συντάξεων.

Στο αντικείμενο των συντάξεων αναπηρίας απασχολούνται δύο υπάλληλοι  για την εξυπηρέτηση  και των 4 νομών. Συγκεκριμένα  απασχολούνται με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με την παραπομπή στα ΚΕΠΑ των αιτούντων συνταξιοδότησης, με την  συνέχιση της συνταξιοδότησης των προσωρινά αναπήρων , με τη έκδοση βεβαιώσεων . Επιπλέον από την καταγραφή του κοινού, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται περίπου 200 ασφαλισμένοι ημερησίως από τους προαναφερόμενους υπαλλήλους που διεκπεραιώνουν και όλα τα παραπάνω  αντικείμενα , χωρίς να υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο ούτε γραμματειακή υποστήριξη , ούτε υπάλληλοι αρχειοθέτησης.