Δράσεις για τη στοματική υγεία των παιδιών στο δήμο Φαρκαδόνας

xamogelo

Στη Φαρκαδόνα και γενικότερα σε σχολεία του Δημου θα περιοδεύσει για 11 περίπου ημέρες το «Χαμόγελο του Παιδιού» με την κινητή Οδοντιατρική /Παιδιατρική Μονάδα.

Αντικείμενο της επίσκεψης η υλοποίηση της δράσης προληπτικής οδοντιατρικής σε 801 μαθητές 23 συνολικά σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων). Η κινητή μονάδα θα επισκέπτεται καθημερινά στο διάστημα αυτό τα σχολεία της περιοχής μας για να δεχθεί τους μαθητές, με βάση πρόγραμμα που έχει κοινοποιηθεί στις επιμέρους διευθύνσεις τους.

Η δράση αυτή υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και την εθελοντική παρουσία των μελών του και με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και του Υπουργείου Παιδείας.

Κύριος στόχος της δράσης όπως αναφέρει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υγείας – Παιδείας κ. Κώστας Κοσμάς είναι η πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας, την καθοδήγησή τους για τη σωστή αντιμετώπιση τους, την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σημασία της πρόληψης και την στήριξη κοινωνικών ευπαθών ομάδων.

«Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι δύο σημαντικοί άξονες στον τομέα της υγείας και για εμάς αποτελούν προτεραιότητα. Σήμερα η ανάγκη για προληπτική οδοντιατρική, που θα προάγει τη στοματική υγεία των παιδιών, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν απευθύναμε την πρόσκληση στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ανεφερε ο κ. Κώστας Κοσμάς.

Σημειώνεται πως σε προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο θα υποβάλλονται μόνο τα παιδιά που θα έχουν μαζί τους υπογεγραμμένο σχετικό έντυπο συγκατάθεσης από τους γονείς – κηδεμόνες και θα παραδίδεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς – κηδεμόνες τους να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.