Δυο εβδομάδες ακόμη για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ολοκληρώνεται η διαδικασία με τους ιδικοτήτες να σπεύδουν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ

Δυο περίπου εβδομάδες απομένουν για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους. Η προθεσμία δήλωσης λήγει στις 30 Ιουνίου με τους Τρικαλινούς και γενικότερα όλους τους Έλληνες που έχουν διαφορές με τετραγωνικά να σπεύδουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος να υποβάλλουν τις διορθώσεις.

Η ΚΕΔΕ ετοιμάζει αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων, ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες, να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

Από τις πρωταρχικές αλλαγές είναι οι αποθήκες και τα υπόγεια πάρκιν, τα οποία παίρνουν ρεύμα από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προκύπτουν πουθενά και δεν πληρώνονται δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις, εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.
Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση, με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9, όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού, προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη.
Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των site του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πολλοί που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστεί ή δεν δύναται να υποβάλλουν τη διορθωτική δήλωση, σπεύσουν σε μηχανικούς, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

KRINI LIVE