Εν αναμονή και για την πορεία των πανελληνίων εξετάσεων γονείς και μαθητές

Η ημερομηνία του φετινού διαγωνισμού θα κριθεί ουσιαστικά από τις εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό

Η προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ τάξης όλων των τύπων λυκείου συνεχίζεται εντατικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός.

Υπό κανονικές συνθήκες ο διαγωνισμός θα διεξαγόταν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κάτι ανάλογο που συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Φέτος όμως μετά την εξάπλωση του κορονοϊού και την αναστολή λειτουργία αρκετών σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις κι αν επιμηκυνθεί το διδακτικό έτος.

Σαφώς και οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας, μετά την εκτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες που θα κρίνει την πορεία του φετινού διαγωνισμού.

Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα έρχεται να αυξήσει την αγωνία τόσο των υποψηφίων, όσο και των γονιών τους.

Φτάνει να σημειωθεί ότι τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο είχε κοινοποιήσει στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης τη σχετική εγκύκλιο μέσω της οποίας καλούνταν οι υποψήφιοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τέτοια εποχή εξάλλου ξεκινούσαν και οι πρώτες προετοιμασίες από πλευράς διευθύνσεων εκπαίδευσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Την φετινή χρονιά ωστόσο όλοι βρίσκονται εν αναμονή.

Αν και μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, αναμένοντας να δει πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, τα σενάρια που επικρατούν είναι πολλά. Αν και δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής τίποτα, το πρώτο σενάριο είναι να επιμηκυνθεί το σχολικό έτος. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πανελλήνιες εξετάσεις πάνε πίσω για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Το δεύτερο σενάριο που διατυπώνεται είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν μέσα στο καλοκαίρι Ιούλιο, αν τα κρούσματα του κορονοϊού αυξηθούν και το επόμενο δίμηνο αναστείλουν την λειτουργία τους σχολεία ανά την χώρα.

Τρίτο συνέριο οι εξετάσεις να διεξαχθούν αρχές φθινοπώρου, γεγονός που ενδεχομένως θα προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Σαφώς όλα τα παραπάνω αποτελούν σενάρια, τα οποία αν επιβεβαιωθούν, έστω κι ένα από αυτά σαφώς θα αυξήσουν την αγωνία των μαθητών ενώ θα επιβαρύνουν περισσότερο οι τσέπες των γονιών.

Ο επόμενος μήνας πάντως θα είναι καθοριστικός για την πορεία των φετινών πανελληνίων.

KRINI LIVE