Ένας μήνας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου

Τίποτα δεν είναι ίδιο στα πληγωμένα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, μετά τις πληγές που άφησε πίσω ο καταστροφικός σεισμός του Μαρτίου

Ένας μήνας συμπληρώθηκε σήμερα από το καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2020. Ήταν Τετάρτη 3 Μαρτίου, όταν στις 12:16 το μεσημέρι η γη άρχισε να τρέμει για 45 δευτερόλεπτα. Επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 6,3 Ρίχτερ και εστιακού βάθος 7,8 χλμ., το Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου, μια ανάσα από χωριά της Φαρκαδόνας που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον εγκέλαδο.

Πολλοί συνδημότες μας, κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους με το που ξεκίνησε ο σεισμός. Άλλοι κατάφεραν να προφυλαχθούν εντός των σπιτιών κάτω από τραπέζια, υπομένοντας τα βασανιστικά δευτερόλεπτα του σεισμού. Και μόλις ο εγκέλαδος ησύχασε ζημιές παντού, συντρίμμια, χαλάσματα. Πρόσωπα σε απόγνωση, κλάματα, φόβος, αγωνία, καθώς ανά τρία λεπτά η γη χόρευε σε μικρότερης έντασης σεισμούς.

Το μέγεθος του σεισμού ιδιαίτερα μεγάλο. Γκρέμισε ακόμη και τεράστιους βράχους στο βουνό του Ζάρκου, το οποίο την ώρα του σεισμού κρύφτηκε από σκόνη που έμοιαζε με ομίχλη. Από την πρώτη στιγμή των Ρίχτερ ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα. Στα χωριά του Ζάρκου που μετρά τις περισσότερες ζημιές, του Γριζάνου, της Πηνειάδας, της Κρήνης, της Φαρκαδόνας, μεταφέρθηκαν σκηνές ενώ ο στρατός ανέλαβε την σίτηση των σεισμοπαθών.

Από την επόμενη εκπρόσωποι της κυβέρνησης μετέβησαν στα σεισμόπληκτα χωριά, μιας και ο Δήμος Φαρκαδόνας κηρύσσονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεκάδες σπίτια στο Ζάρκο από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο κρινόταν ακατάλληλα με κίτρινο χρώμα, 14 κόκκινα προς κατεδάφιση ενώ τα κατοικίσιμα με πράσινο μετρημένα. Στο Γριζάνο, στην Κρήνη, την Πηνειάδα, τη Φαρκαδόνα οι ζημιές αρκετές. Στο Ζάρκο άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα τροχόσπιτα για την διαμονή των σεισμοπαθών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε η εγκατάσταση κοντέινερ σε Ζάρκο, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα και Γριζάνο.

Έναν μήνα μετά το σεισμό της 3ης και 4ης Μαρτίου στα προαναφερθέντα χωριά τίποτε δεν είναι το ίδιο. Ο φόβος συνεχίζεται, η αγωνία για το αύριο φουντώνει, η απελπισία είναι έκδηλη.

Η ΚΡΗΝΗ LIVE για ένα μήνα τώρα βρίσκεται καθημερινά νύχτα και μέρα στα πληγέντα χωριά, καταγράφοντας την εικόνα και στηρίζοντας τους κατοίκους με την ανάδειξη των θεμάτων που τους απασχολούν. Κοντά στους πολίτες, δίπλα τους με ζωντανή και προσωπική παρουσία. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει καθώς σε αυτή την δύσκολη στιγμή κάνεις δεν πρέπει να νιώθει μόνος…