Έργα που εξυπηρετούν τον αγροτικό κόσμο της Φαρκαδόνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση για το υπόγειο δίκτυο άρδευσης συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων για περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων

Τις αγροτικές ανάγκες έρχεται να εξυπηρετήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω παραβάσεων που πραγματοποιεί για την εξυπηρέτηση των αγροτών σε θέματα άρδευσης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση του έργου για υπόγειο δίκτυο άρδευσης συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων προϋπολογισμού 1.123.901,35 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων. Έργα που θα παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Από το υπόγειο δίκτυο θα αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Φαρκαδόνας, Οιχαλίας και Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας και στη Δημοτική Ενότητα Εστιαιώτιδας του Δήμου Τρικκαίων.

«Το νερό είναι ζωή, είναι ανάπτυξη, μας οδηγεί όλους μαζί σε ένα καλύτερο μέλλον. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη, στηρίζουμε τους αγρότες, στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε θέσεις εργασίας » δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες, ξεκινά ένα έργο ζωής για την Πηνειάδα, το Κεραμίδι, την Κρήνη, τη Χρυσαυγή, το Γριζάνο, το Ζάρκο, τη Φαρκαδόνα, το Πετρόπορο. Υπογειοποιούμε 20 χλμ αρδευτικού δικτύου και εκσυγχρονίζουμε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό 17 υφιστάμενων γεωτρήσεων, με συστήματα inverter. Εξοικονομούμε νερό και ενέργεια, διασφαλίζουμε την άρτια λειτουργία των αρδευτικών συστημάτων, μειώνουμε τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το σύνολο των αρδευόμενων εκτάσεων που εξυπηρετείται από το έργο, βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) και η άρδευση πραγματοποιείται σήμερα από τις δεκαεφτά υφιστάμενες γεωτρήσεις οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το έργο αφορά στην υπογειοποίηση των υφιστάμενων αγωγών άρδευσης και στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Το συνολικό μήκος των αγωγών άρδευσης που θα υπογειοποιηθούν είναι περίπου 20.400 μέτρα και οι διατομές των αγωγών Φ110 έως Φ225, 10, 12, 50 και 16 ατμοσφαιρών και θα είναι στο σύνολό τους πλαστικοί από PVC-U. Επίσης ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (inverter) στα αντλιοστάσια του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας.