Έτσι απλά…καμαρώστε τους!

Όταν δεν γνωρίζεις βασικά άρθρα του «Κλεισθένη», θέτεις υποψηφιότητα ως πρόεδρος και τοπικός σύμβουλος και τρέχεις στις εκδηλώσεις κάνοντας το «γλαστράκι» στους υποψηφίους δημάρχους

Με πρόχειρους υπολογισμούς έχουμε και λέμε…

Στα 13 δημοτικά διαμερίσματα και στις 3 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας υφίστανται 18 προέδροι. Στα 18 χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν εκλεγεί συνολικά στις εκλογές του 2014, περίπου 50 τοπικοί σύμβουλοι.

Κι αν πολλούς από τους προέδρους τους έχουμε συναντήσει, είτε στα χωριά, είτε σε κάποιες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας, δυστυχώς τους 50 περίπου τοπικούς συμβούλους δεν τους είδαμε σχεδόν ποτέ. Δεν τους ακούσαμε, δεν τους εντοπίσαμε σχεδόν ποτέ στα δημοτικά συμβούλια, σε άκρως σημαντικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με το τόπο τους, σε άκρως σημαντικά θέματα που σχετιζόταν με το Δήμο. Πόσοι και τόσοι υπουργοί πέρασαν από το Δήμο Φαρκαδόνας, με τελευταία και σημαντικότερη του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, που επισκέφτηκε την περιοχή μας την περασμένη άνοιξη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε αγροτικές περιοχές του Δήμου μας.

Εντούτοις πέραν από 3-4 προέδρους που είχαμε δει τότε – μάρτυρές μας οι φωτογραφίες – η πλειονότητά τους, όπως και το σύνολο των τοπικών συμβούλων, ειδικά  των τότε πληγεισών περιοχών δυστυχώς απουσίαζε.

Τότε απουσίαζαν ναι, φέρνοντας ως επιχείρημα επαγγελματικά καθήκοντα, προσωπικούς λόγους, ανειλημμένες υποχρεώσεις… ωχαδελφισμούς θα συμπληρώσουμε εμείς.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Τρεις περίπου μήνες από τις εκλογές και στην μεγάλη «κάψα» ορισμένων να εκλεγούν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, που σε ορισμένες περιπτώσεις όλοι γνωρίζουμε κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους μνηστήρες υποτίθεται των τοπικών συμβουλίων (προέδρους και τοπικούς συμβούλους) δεν τους συναντούμε στα δημοτικά συμβούλια, αν και θα έπρεπε να παρίσταντο σε τακτική βάση. Εντούτοις τους βλέπουμε να φιγουράρουν σε εκδηλώσεις που διεξάγονται τελευταία στην περιοχή και στα χωριά μας με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου.

Τελικά η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων στις πίτες και στους χορούς έχει μεγαλύτερη αξία από το να παραβρεθούν παλιότερα ή και το τώρα στα δημοτικά συμβούλια; Και γιατί όλα τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν τους συναντούσαμε εκεί και τώρα άρχισαν να τρέχουν και να μην φτάνουν;

Εύλογα ερωτήματα που θα έπρεπε να τα απαντήσουν όχι οι πολίτες, αλλά οι ίδιοι.

Τουλάχιστον έστω και τώρα, κάλο θα είναι κάποιοι πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι, να διαβάσουν τον νόμο του «Κλεισθένη», να τον εντρυφήσουν και να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα {Ν. 4555/2018 (Άρθρο 16, Κεφάλαιο Γ’, ΤΜΗΜΑ Β)}.

Να κατανοήσουν τις αλλαγές, και την αποσύνδεση των τοπικών ψηφοδελτίων από τα δημοτικά ψηφοδέλτια μιας και θα υπάρχουν ξεχωριστές κάλπες στις εκλογές του Μαΐου για τοπικές και δημοτικές εκλογές. Πλέον ο υποψήφιος πρόεδρος και οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι δεν στηρίζονται στις πλάτες των υποψηφίων δημάρχων, αλλά στις δικές τους πλάτες (ο νόμος αφορά την πλειονότητα των χωριών με εξαίρεση [Παναγίτσα, Αχλαδοχώρι, Διάσελλο). Πλέον κύριοι αντιληφτείτε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι σας έχουν ανάγκη, και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να σας αποκτήσουν και να ωφεληθούν από εσας.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούσατε και ακούτε, είναι λόγια, υποσχέσεις και ανούσιες πρακτικές.

Γιατί πλέον θα πάτε και θα ζητάτε την ψήφο για τους εαυτούς σας, και σαφώς σε καμιά περίπτωση για τον υποψήφιο δήμαρχο. Γιατί αν πάτε και ζητήσετε ψήφο για σας και για τον υποψήφιο-α δήμαρχο θα σας στενοχωρήσω, αλλά η απάντηση που θα λάβετε από την πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν θα σας τιμά, αντιθέτως θα σας προσβάλει.

Όσοι το αντιληφθούν ίσως βγουν κερδισμένοι, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να τρέχουν πίσω από τους υποψηφίους δημάρχους σκεπτόμενοι ότι θα ωφεληθούν.