Φόρος τιμής στους αγωνιστές του Υψώματος 731

Εκδήλωση στο Μνημείο Ηρώων από την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία

Στο έπος των αγωνιστών – υπερασπιστών του Υψώματος 731 χωράνε μέσα όλα… οι ήρωες, η λευτεριά, η Ελλάς, ολόκληρος διαχρονικά ο Ελληνισμός. Όσα συνέβησαν στο Ύψωμα 731 δεν αποτελούν ένα τυχαίο επεισόδιο του πολέμου του ΄40, αλλά συνιστούν σταθμό-ορόσημο, ιστορικού μεγέθους, όπως η μάχη στο Καλπάκι και στην Πίνδο, που μαζί αποτελούν μοναδικά παραδείγματα του ελληνικού ιδεώδους, του αμύνεσθαι περί πάτρις και της ελευθερίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, με τη δέουσα επισημότητα.

Ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Γρηγόριος Μητράκος στην ομιλία του πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή στους Δυτικοθεσσαλούς Μαχητές του Υψώματος 731, όπου και τοποθετήθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που συνέβησαν εκεί.

«Και τότε έγινε το θαύμα», γράφει ο στρατηγός Ι. Μυτιληναίος. Οι Έλληνες στρατιώτες έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, έριξαν στο ψαχνό. Τα Ελληνικά πολυβόλα με το βαρύ τους κροτάλισμα γάζωναν στον αέρα. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται, καθηλώνονται. Οι ελάχιστοι επιζώντες Έλληνες, την κατάλληλη στιγμή εξέρχονται των χαρακωμάτων τους και με εφ΄ όπλου λόγχη και την κραυγή «αέρα» αντεπιτίθενται.

Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν φράσεις να περιγράψουν το τι συνέβη εκεί πάνω εκείνες τις μέρες. Πως άντεξαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε τρείς μέρες 18 μεγάλες επιθέσεις από πυροβολικό, αεροπορία άρματα μάχης και επίλεκτες Ιταλικές μονάδες πεζικού πως δεν λύγισαν μπροστά στην τόσο καλά οργανωμένη και σφοδρή επίθεση των Ιταλών Υπερέβησαν Τις ανθρώπινες δυνατότητες, κατέκτησαν το ανέφικτο και πέρασαν ως ήρωες στην ιστορία.», τόνισε ο ομιλητής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου.

Στην συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολειού Μ. Καλυβίων και του Γυμνασίου Μ. Καλυβίων και μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Σακκά απήγγειλαν ποιήματα σχετικού περιεχομένου, ενώ το σκηνικό πλαισίωσε άγημα του Εκπολιτιστικού Λογογραφικού Ομίλου Καλυβίων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συγγενείς και απογόνους των Μαχητών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της Σ.Μ.Υ. και το μουσικό τμήμα της Πρώτης Στρατιάς.

KRINI LIVE