Φωτιά οι τιμές φρούτων και λαχανικών

Αυξήσεις στις τιμές στους πάγκους της λαϊκής, των σούπερ μάρκετ, αλλά των πλανόδιων μικροπωλητών λόγω της αυξημένης ζήτησης

Η αυξημένη ζήτηση ειδικά στα φρούτα αλλά σε ορισμένα κηπευτικά-λαχανικά επέφερε αυξήσεις τόσο στα ράφια των σούπερ μαρκετ και οπωροπωλείων, όσο και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ταυτόχρονα και της Φαρκαδόνας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν όσοι επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου την λαϊκή αγορά της Φαρκαδόνας για να προμηθευτούν τα ψώνια, φρούτα και λαχανικά της εβδομάδας.

Η λαϊκή αγορά λειτούργησε με τους προβλεπόμενους όρους της νομοθεσίας, μονάχα με παραγωγούς φρούτων και λαχανικών και τροφίμων και με τους πάγκους να απέχουν ο ένας του άλλου σε απόσταση ασφαλείας στο πλαίσιο των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού. Η παρουσία ωστόσο των καταναλωτών υπήρξε περιορισμένη μιας και οι άστατες καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν, έστω και την περιορισμένη έξοδο από την οικία τους για τα βδομαδιάτικά ψώνια.

Οι επιστήμονες υγείας εδώ και αρκετές εβδομάδες μας καλούν να εντάξουμε στην διατροφή μας, όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για να θωρακίσουμε τους οργανισμούς μας με τις απαραίτητες βιταμίνες. Αυτό το γεγονός έχει ως συνέπεια την αυξημένη ζήτηση αλλά και των τιμών στα εν λόγω προϊόντα, ντόπια και εισαγόμενα.

Αυτό μετέφεραν σήμερα στην λαϊκή, όσοι την επισκέφτηκαν για να ψωνίσουν. Όπως τόνισαν οι τιμές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πάρει την ανηφόρα, τόσο στην λαϊκή, στα σούπερ μάρκετ και στα οπωροπωλεία, αλλά και στους πλανόδιους μικροπωλητές.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις ξεπερνούν το 40%, όπως στα μήλα και τα πορτοκάλια, όπου οι τιμές ξεπερνούσαν το 1,10 το κιλό, στα αχλάδια το 1,45 ευρώ, οι μπανάνες το 1,25 το κιλό. Τιμές που δεν συναντούσαμε το προηγούμενο διάστημα και πραγματικά προκαλούν «δυσάρεστη» έκπληξη.

Και στα λαχανικά η ίδια εικόνα. Στα χόρτα παρουσιάζεται αύξηση έως 15% περίπου ενώ στα υπόλοιπα είδη, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες ακόμη και σε ποσοστό 35%.

Συγκεκριμένα οι ντομάτες πωλούνταν στο 1,50 ευρώ, το λάχανο 0,55 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια 1,20 ευρώ, λεμόνια 1,50 ευρώ το κιλό, πιπεριές 3 ευρώ το κιλό, χωρίς να γνωρίζει κανείς που θα καταλήξουν οι τιμές το επόμενο διάστημα.

KRINI LIVE