Φούλαραν και γλίτωσαν αρκετά χρήματα

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν οι πωλήσεις του δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εκτιμούν οι πρατηριούχοι

Δεν περιμένουν πολλά το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων που δραστηριοποιούνται μεταξύ των άλλων στην πώληση του πετρελαίου θέρμανσης. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για μια ακόμη χρονιά θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο οι πωλήσεις όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες θα είναι κατά πολύ μειωμένες εξαιτίας των χαμηλών τιμών που πωλούνταν την περσινή σεζόν το καύσιμο, που ώθησε πολλούς καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να σπεύσουν να γεμίσουν τους λέβητες.

Όπως είναι γνωστό το περασμένο Απρίλιο το αρμόδιο υπουργείο είχε παρατείνει τη χρονική περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μέχρι και την 15η Μαΐου 2020.

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώχτηκε η στήριξη των νοικοκυριών, καθώς διευκολύνθηκαν να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, τονώθηκε η αγορά καυσίμων, η οποία είχε πληγεί λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης το περασμένο Μάιο είχαν υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών.

Αξίζει να τονιστεί ότι πρατήρια υγρών καυσίμων πουλούσαν τότε το πετρέλαιο ακόμα και με τιμή 0,68 ευρώ το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή ήταν 0,772 ευρώ το λίτρο.

Η βουτιά του πετρελαίου θέρμανσης προκάλεσε έκρηξη πωλήσεων στους πρατηριούχους, με τη ζήτηση να είναι ακόμα και 300% υψηλότερη. Τα νοικοκυριά έσπευσαν να κάνουν παραγγελίες προκειμένου να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για τον φετινό χειμώνα, κρίνοντας πως οι φετινές τιμές αποτελούν ευκαιρία.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι προμήθειες έκαναν και καταναλωτές θα βοηθήσουν αρκετά γλιτώνοντας πολλά χρήματα ενώ οι παραγγελίες τους πλέον θα εστιαστούν μετά τον Δεκέμβριο, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

Βεβαία υπήρξαν αρκετοί που λόγω των οικονομικών αδυναμιών την συγκεκριμένη χρονική εποχή δεν κατάφεραν να προμηθευτούν το καύσιμο σε μειωμένη τιμή. Όλοι αυτοί πλέον αναμένουν την έναρξη της φετινής διάθεσης, αγωνιώντας που θα κυμανθούν οι τιμές. Πάντως μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα κυμανθούν οι τιμές στο καύσιμο, κάτι που θα αποτυπωθεί το επόμενο δεκατετραήμερο.