Φυτοφάρμακα: μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Το παλιό τυροκομείο Πηνειάδας απέκτησε «νέα χρήση». Κάποιοι αγρότες της περιοχής, όχι μόνο παίρνουν δωρεάν πόσιμο νερό για να ραντίσουν τα χωράφια τους, αλλά ταυτόχρονα πετάνε τις συσκευασίες με υπολείμματα δηλητηρίων στο χώμα, ακριβώς δίπλα στο αποστραγγιστικό κανάλι.

Προ τριμήνου ειδοποίησα τους υπεύθυνους της καθαριότητας του Δήμου Φαρκαδόνας – προφορικά – για την απομάκρυνση των καταστραμμένων και καμένων κάδων αλλά και τον καθαρισμό του χώρου. Ακόμα περιμένουμε. Η εταιρία ανακύκλωσης με την οποία ήρθα επίσης σε επαφή με ενημέρωσε ότι οι αγρότες δεν συνεργάζονται με τη διαδικασία αποκομιδής.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων δεν αφορά αποκλειστικά την κοινότητα Πηνειάδας αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλία. Και αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται η αποθήκευση των άδειων συσκευασιών στα σπίτια των αγροτών, μέχρι η εταιρία να στείλει όχημα σε συγκεκριμένη ημερομηνία για να τα παραλάβει, πράγμα πολύ κουραστικό για τους αγρότες! Μέχρι όλοι να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, τα επικίνδυνα δηλητήρια θα καταλήγουν στη μητέρα γη και το νερό της, αυτή τη γη νερό που μας κρατάει στη ζωή, ιδιαίτερα τους αγρότες.

Είναι καιρός οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως και οι δημόσιοι οργανισμοί να εκτελούν το καθήκον τους. Αν δεν μπορούν ούτε οι μεν ούτε οι δε, μερικοί άνθρωποι από την κοινότητα θα καθαρίσουμε ξανά τον χώρο εθελοντικά παρότι ξέρουμε ότι σε ένα μήνα «το πρόβλημα θα είναι στην ίδια θέση».

Με εκτίμηση , Αχιλλέας Κούμπος