Για πρώτη φορά στα χρόνια της νεότερης περιόδου δεν αναβίωσε το «Μπουλούκι» στο Ζάρκο

Αιτία οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα που δεν επιτρέπουν την αναβίωση εθίμων, τις συναθροίσεις αλλά ταυτόχρονα και τις εκδηλώσεις

Ένα από τα παλιότερα έθιμα που αναζητεί τις ρίζες του στο πέρασμα του χρόνου, το «Μπουλούκι» ή το «Καβούκι» δεν αναβίωσε τη φετινή χρονιά ανήμερα των Φώτων στην κοινότητα Ζάρκου. Αιτία οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα που δεν επιτρέπουν την αναβίωση εθίμων, τις συναθροίσεις αλλά ταυτόχρονα και τις εκδηλώσεις.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τουλάχιστον της νεότερης περιόδου, δεν αναβίωσε το παμπάλαιο έθιμο, το οποίο κληροδοτείται από τον παππού στον εγγονό και αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ζάρκου, σύμφυτο με την τοπική παράδοση.

Το έθιμο του «Καβουκιού» ή του «Μπουλουκιού» αναβίωνε κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανίων με τη συμμετοχή ενήλικων ανδρών, που ετοιμαζόταν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Οι προετοιμασίες για την αναβίωση του εθίμου ξεκινούσαν από την παραμονή των Θεοφανίων με την δημιουργία του καβουκιού, μιας κατασκευής από τρία καλάμια τα οποία ενώνονταν και στολιζόταν με χαρτί. Το καβούκι το έφερε στο κεφάλι του ο αρχηγός του μπουλουκιού, ανήμερα το Θεοφανίων, το οποίο παραδιδόταν στη φωτιά από την σκούπα ενός νέου που υποδυόταν τον διάβολο. Στο έθιμο συμμετείχαν περί τους 30 νέους, μεταμφιεσμένους σε νύφες, γαμπρούς (τσολιάδες), το γιατρό, τον καβουκά, τον διάολο, τους αράπηδες. Το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, συγκεντρωνόταν σε ταβέρνα του χωριού και το γλεντούσαν ενώ την επομένη το πρωί μετά τον εκκλησιασμό των τσολιάδων έβγαιναν στην πλατεία και χόρευαν. Λίγο αργότερα επισκέπτονταν τα σπίτι του χωριού για χρόνια πολλά ενώ από το απόγευμα έως το βράδυ στηνόταν ο χορός για το κάψιμο του καβουκιού. Το έθιμο χαρακτηρίζεται Διονυσιακής Λατρείας, δεν γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς ξεκίνησε ενώ οι απόψεις είναι αντικρουόμενες για το συμβολισμό του.

Δείτε το περσινό βίντεο: