Γιορτάζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο «Ρουμάνι» της Φαρκαδόνας

Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις το διήμερο 19 και 20 Μάιου για την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου και για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Πόντου

Γιορτάζει η Φαρκαδόνα το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας 19 και 20 Μάη και έρχεται να τιμήσει την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Ταυτόχρονα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Φαρκαδόνα θα τιμηθούν τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Πόντου.

Ειδικότερα η έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρυχτεί την παραμονή της εορτής στο ειδυλλιακό σημείο, μεταξύ της Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου που είναι κτισμένο το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Μέσα σε μια πυκνή βλάστηση και ακριβώς μια ανάσα από την κοίτη του Πηνειού ποταμού, βρίσκεται το εξωκλήσι που κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες πιστών για να το προσκυνήσουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Κυριακή το απόγευμα 19 Μαΐου, στις 6:30 μ.μ., παραμονή της εορτής στο εξωκλήσι θα γίνει ο μέγας εσπερινός και μετά αρτοκλασία, ενώ στη συνέχεια ακολουθήσουν εκδηλώσεις με χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία του χωριού όπου ο Δήμος θα παραθέσει φιλοξενία στους συμμετέχοντες. 

Στον φετινό εορτασμό του Αι Νικόλα ο Δήμος τιμά και την μνήμη των Ελλήνων Ποντίων, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Γενοκτονία του 1919. Για το λόγο αυτό στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις έχει προγραμματιστεί και η εμφάνιση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών της Λάρισας. 

Την επόμενη το πρωί, Δευτέρα 20 Μαΐου, ανήμερα της εορτής, θα γίνει θεία λειτουργία κάτω στο εξωκλήσι, όπου πλήθος πιστών από το χωριό, αλλά και από τα γειτονικά χωριά παρευρίσκονται. Με το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει αρτοκλασία, ενώ στους παρευρισκόμενους προσκυνητές μοιράζονται κουλούρια, γλυκά, πίτες «στη μνήμη και στη ψυχή των πεθαμένων». 

Στη συνέχεια και μετά το τέλος των εκδηλώσεων, από το εξωκλήσι και με άλογα και συνοδεία των κατοίκων η εικόνα του Αγίου θα μεταφερθεί στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη πλατεία της Φαρκαδόνας. Είναι ένα έθιμο που άρχισε να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια.