ΓΡΙΖΑΝΟ: Έκλεισε ο κύκλος των ελέγχων στα κτήρια του Γριζάνου

Συνολικά ελέγχθηκαν 183 κτήρια (οικίες, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι), από τα οποία 108 είναι κίτρινα, (σπίτια και αποθήκες), 1 κόκκινο και 74 πράσινα

Βαρύ το πλήγμα και για την κοινότητα Γριζάνου από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι του χωριού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, στην «ΚΡΗΝΗ LIVE» η πρόεδρος του Γριζάνου, κα Ευανθία Κακαδιάρη, ολοκληρώθηκαν αποτυπώνοντας το μεγάλο μέγεθος των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι οικίες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο κα Κακαδιάρη ελέγχθηκαν 121 «πρώτες» κατοικίες στο χωριό από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Από τον έλεγχο χαρακτηρίστηκαν 61 κίτρινα κτήρια και 60 πράσινα.

Από τα 61 κίτρινα στον δευτεροβάθμιο έλεγχο τα 46 παρέμειναν κίτρινα και 14 χαρακτηρίστηκαν πράσινα κι 1 κόκκινο. Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο προέκυψαν κίτρινα 61 κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες κι 1 βοηθητικός χώρος, τα οποία στο δευτεροβάθμιο έλεγχο παρέμειναν εκ νέου κίτρινα. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν αφορούσαν την καταλληλόλητα των κτηρίων και μόνο και αν αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, όπως φυσικά και η εξέταση της κατάστασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή του Γριζάνου ως σεισμόπληκτη. Στην παρούσα φάση, όσες οικίες δεν ελέγχθηκαν και οι ιδιοκτήτες τους κρίνουν πως πρέπει να ελεγχθούν οφείλουν να καταθέσουν αίτημα στην ΓΔΑΕΦΚ προκειμένου να γίνει ο έλεγχος είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία, είτε για δεύτερη κατοικία, είτε για λοιπό κτήριο.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τον ιδιοκτήτη, είτε με τη βοήθεια ενός πολιτικού μηχανικού. Είτε ελέγχθηκαν τα κτήρια, είτε όχι, οποίος επιδιώκει την αποζημίωση των ζημιών από το κράτος θα πρέπει να κατάθεση φάκελο με πολιτικό μηχανικό στην αρμόδια Υπηρεσία. Οπότε πρέπει όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό να υλοποιήσουν αυτήν την διαδικασία με μηχανικό. Την περιοχή του Γριζάνου, όπως και τα υπόλοιπα σεισμόπληκτα χωριά τα παρακολουθεί δορυφόρος και φαίνονται οι βλάβες που έχουν υποστεί τα κτήρια και έτσι έκριναν σε ποια σημεία θα μεταβεί ο έλεγχος.