Κάνει για μια ακόμη φορά τη διαφορά ο Δήμος Μανιώτης

Καταπιάνεται μ’ ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης των νέων, που αποτελεί πληγή για την τόπο μας και την χώρα γενικότερα, καταθέτοντας τη δική του προσωπική άποψη και πρόταση 

Είναι από τις ελάχιστες, ως μηδαμινές, στιγμές, που παρατηρούμε έναν αιρετό, να παίρνει δημόσια θέση σ’ ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης των νέων, προς το εξωτερικό. Ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό, το οποίο ενώ θα έπρεπε να απασχολεί έντονα τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, αντιθέτως φαίνεται να περνά απαρατήρητο, στην πλειονότητα εκείνων των προσώπων που ασχολούνται με τα κοινά, που αναμφίβολα οφείλουν να λάβουν θέση, πρωτοστατώντας σε κάθε μορφή πίεσης, σε κάθε ανάληψη πρωτοβουλίας για να μείνουν τα παιδιά μας, οι νέοι μας, ο μέλλον μας, στο τόπο τους, στην Ελλάδα. Να μείνουν και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν σε κάθε τομέα, ωφέλιμοι στην κοινωνία.

Από αυτούς τους ελάχιστους, τους μετρημένους θα έλεγε κανείς στα δάκτυλα της παλάμης, αιρετούς, που έρχονται να επικεντρώσουν την προσοχή τους, σ’ αυτό το τόσο σημαντικό για την κοινωνία μας ζήτημα, της μετανάστευσης, είναι ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Φαρκαδόνας, κ. Δήμος Μανιώτης. Καταγόμενος από μια περιοχή, την Οιχαλία, με παράδοση χρόνων στην μετανάστευση, επικεντρώνεται μέσω άρθρου του, στις καταστροφικές συνέπειες στις κρίσης, και στην μετανάστευση των νέων ανθρώπων, που είναι απαραίτητοι για τον τόπο μας, την χώρα μας. Μέσω του κειμένου ο κ. Μανιώτης στέκεται σε ένα προσωπικό βίωμα, που του έδωσε το έναυσμα να εστιάσει την προσοχή του σε ένα κοινωνικό θέμα, υψίστης σημασίας και προσοχής.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Μανιώτη έχει ως εξής:

Στο δρόμο για την «Ιθάκη» 

Ξυπνάω το πρωί και βλέπω ένα μήνυμα ενός φίλο μου, ότι μεταναστεύει στο εξωτερικό. Άλλος ένας λοιπόν. Άλλος ένας που η κρίση τον έστειλε στη χώρα, που τα χαρτονομίσματα φυτρώνουν στα παρτέρια με τα λουλούδια. Η επιθυμία του είναι μεγάλη, να φύγει από μια κρίση που υποτίθεται ότι θα κρατούσε ελάχιστα, αλλά έχει αντέξει αρκετές κυβερνητικές θητείες μικρές και μεγάλες.

Τώρα η κρίση «έφυγε», όπως έφυγαν οι επιτροπές επιτήρησης και οι ξένοι (όλοι έχουμε στο μυαλό μας αυτήν την εικόνα) να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο και να κάνουν έφοδο στα υπουργεία, για να μας επιπλήξουν και να έχουμε πάντα μέσα μας ριζωμένο αυτό το φόβο.

 Όμως μια μέρα «ενύχτωσε και οι βάρβαροι δεν ήρθαν, και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Η κρίση «έφυγε» λοιπόν αλλά άφησε πίσω το μανδύα της, να μας θυμίζει την αβεβαιότητα και να μας γεμίζει συνεχώς με φοβίες για μια μόνιμη αποτυχία. Όσες δουλειές και να έκανε εδώ ο φίλος μου, ζούσε πάντα με το φόβο της μείωσης μισθού ή της ξαφνικής και χωρίς λόγο απόλυσης. Πότε δεν άκουσε τη φράση «αναπροσαρμογή μισθού» ανάλογα με την αποδοτικότητα.

Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί όμως γιατί θα ξεθάψουμε την ελπίδα από την αυλή του σπιτιού μας και κατόπιν θα βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας, να ξεθάψουν τη δική τους ελπίδα, να τους σεβαστούμε όπως θέλουμε να μας σέβονται οι ιθύνοντες. Πρέπει να καταφέρουμε να γίνουμε μια κοινωνία πρότυπο, που δε θα φθείρεται από το προσωπικό συμφέρον, με αποτέλεσμα να προσελκύσει επιχειρήσεις που θέλουν αυτό το πλεονέκτημα να έχουν την έδρα τους εδώ στο κέντρο της χώρας που είναι εύκολα προσβάσιμες.

Αυτό όμως πηγάζει από την πνευματική ανάπτυξη, που θα κάνει ανθρώπους με όνειρα να βγουν απ’ τα «καβούκια» τους και με συλλογικότητα να δημιουργήσουν, αρχίζοντας μα γαλουχούν μια νέα γενιά με την ελπίδα και θετικά κίνητρα.