«Κάνει πετάλι» και στα Τρίκαλα η Ποδηλατική Αστυνόμευση

Ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τον Ιανουάριο του 2016 επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 επεκτάθηκε στην πόλη της Κατερίνης.

Με την νέα ρύθμιση ο θεσμός επεκτείνεται σε άλλες 10 περιοχές και συγκεκριμένα σε Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα και πλέον καλύπτει συνολικά 17 περιοχές της χώρας μας.

Η αστυνόμευση με ποδήλατα είναι μία από τις δράσεις στο πλαίσιο της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής που υιοθετεί, με σκοπό την αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Συγκεκριμένα, οι ποδηλάτες αστυνομικοί δίδουν πληροφορίες στους πολίτες, διευθετούν, σε συνεργασία και με τη συνδρομή άλλων Τμημάτων της Αστυνομίας, θέματα γενικού ενδιαφέροντος,  ενώ παράλληλα, επιλαμβάνονται περιστατικά αστυνομικής φύσεως.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία των ποδηλατών αστυνομικών στις περιοχές με έντονη  κίνηση, λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά, αφού πολύ εύκολα μπορούν να διεισδύσουν σε περιοχές όπου δεν έχουν πρόσβαση τα περιπολικά της Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί ποδηλάτες υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας και για την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ

Η επιλογή των μελών των Ομάδων της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης θα γίνει με βάση την καλή φυσική τους κατάσταση, τις ποδηλατικές εμπειρίες τους και την τοπογραφική γνώση των ιδιαιτεροτήτων των πόλεων.

Οι πολίτες, από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του θεσμού σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, τον έχουν αντιμετωπίσει πολύ θετικά, γιατί θεωρούν ότι έχουν κοντά τους, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, τον αστυνομικό και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται εντονότερα το αίσθημα ασφάλειας.