Καθήλωσε το κοινό η εκδήλωση για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα στα Τρίκαλα

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι ασθενείς με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα – Αυτό ειπώθηκε στη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα Τρίκαλα από το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση « ΚΑΛΥΨΩ» σε συνεργασία με την Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.»

Ιδιαίτερη απήχηση συνάντησε η ιατρική εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Τρίκαλα και αφορούσε την ασθένεια της Ψωρίασης και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.

Μια ασθένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες ατόμων στα Τρίκαλα, πανελλαδικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ασθένεια που όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση « ΚΑΛΥΨΩ» σε συνεργασία με την Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.» με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Novartis, Pfizer και UCB. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των 5ης ΥΠΕ, Δήμου Τρικκαίων, Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικκαίων.

Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι προσέγγισαν από όλες τις πλευρές το θέμα, δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με μια δερματική πάθηση που λέγεται ψωρίαση. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας κα Γεωργία Κοτρώνη-Μπαλοδήμου και τον πρόεδρο του Φαρκακευτικού Συλλόγου κ. Νίκο Μάνο ενώ συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων άνοιξε από τον κ. Κώστα Λούμα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της αντιμετώπισης της καθημερινότητας των ασθενών με ψωρίαση. Συνεχίστηκε από την συντοπίτισσα ιατρό ρευματολόγο κα Ευαγγελία Γεωργίου που μίλησε για τα κοινά στοιχεία ψωρίασης και ψωριασιακής αρθρίτιδας, χαρακτηρίζοντας συγκοινωνούντα δοχεία.

Στη αντιμετώπιση αλλά και στις συνέπειες που φέρνει η ασθένεια στις γυναίκες μίλησε η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Δερματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας Κυρία Πολυξένη Γιδαροκώστα ενώ ο ψυχολόγος κ. Βαγγέλης Γαλάνης στάθηκε στην ψυχοεραπευτική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Τέλος η Επικ. Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & ΠΓ.Ν. Λάρισας Κυρία Ευτέρπη Ζαφειρίου μίλησε για την ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας με νέες θεραπείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ», είναι πανελλαδικός φορέας ενταγμένος στα εθνικά μητρώα φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και εθελοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο. Ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που τους συνδέει η κοινή νόσος, αποτελούν βασικούς στόχους του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ».

Η διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμαρχο του δήμου Τρικκαίων Κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Κυρία Γεωργία Κοτρώνη-Μπαλοδήμου, τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Κύριο Νικόλαο Μάνο, την Καθηγήτρια Δερματολογίας Π.Γ.Ν. Λάρισας Κυρία Αγγελική-Βικτωρία Ρουσσάκη, την Ρευματολόγο Κυρία Ευαγγελία Γεωργίου, την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Α΄, Δερματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας Κυρία Πολυξένη Γιδαροκώστα, τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή Κύριο Βαγγέλη Γαλάνη, την Επικ. Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & ΠΓ.Ν. Λάρισας Κυρία Ευτέρπη Ζαφειρίου, την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και την Πρόεδρο της Κυρία Αθανασία Παπά, στην υπεύθυνη ΕΛΕΑΝΑ Θεσσαλίας Κυρία Ευαγγελία Οικονομούλα, την υπεύθυνη ΕΛΕΑΝΑ Τρικάλων Κυρία Αικατερίνη Ρούστα, στις εταιρείες χορηγούς της εκδήλωσης Novartis, Pfizer και UCB, στο φωτογράφο Θοδωρή Λακιάρα & την ηλεκτρονική εφημερίδα Κρήνη Live και στην εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Alpha Public Relations.