«Κάτι Ψήνεται» στους Γεωργάναδες

Μια ομάδα γυναικών «αντιγράφει» την τηλεοπτική εκπομπή και μαγειρεύει τακτικά παραδοσιακές συνταγές σε διαφορετικό σπίτι

Μακριά από κάμερες αλλά με καλή παρέα, σαν κι αυτή που συνήθισαν να βλέπουν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεοπτικών δεικτών, μια ομάδα γυναικών από τους Γεωργανάδες του Δήμου Φαρκαδόνας, άνοιξαν τα σπίτια του κι αποφάσισαν να γυρίζουν το δικό τους «Κάτι Ψήνεται». Κάτι αντίστοιχο της τηλεοπτικής εκπομπής του «ΑPLHA» που προβαλλόταν σε καθημερινή βάση. Μπορεί αυτό το «Κάτι Ψήνεται» στους Γεωργανάδες να διαφέρει από το τηλεοπτικό του «ALPHA», καθώς ο νικητής δεν λαμβάνει χρηματικό ποσό. Έχει όμως ομοιότητες καθώς η ομάδα γυναικών συναντιέται συχνά σε διαφορετικό σπίτι, όπου η οικοδέσποινα μαγειρεύει για τις υπόλοιπες. Φυσικά τα φαγητά δεν προέρχονται από τις σύγχρονες κουζίνες, είναι φαγητά παραδοσιακά που άφησαν εποχή, που έθρεψαν γενιές και γενιές και αναπολούνται από όλους εκείνες τους συντοπίτες μας που διαμένουν μακριά μας και δεν έχουν την ευκαιρία να τα απολαύσουν.

Αυτά τα φαγητά παρασκευάζονται στις κουζίνες των γυναικών που πλαισιώνουν την ομάδα και σερβίρονται για να τα γευτούν και να τα βαθμολογήσουν.

Η «ΚΡΗΝΗLIVE» έλαβε πρόσκληση και την αποδέχτηκε με χαρά. Επισκέφτηκε το σπίτι της 78χρονης Ουρανίας Καρατζούλη, η οποία αποτελεί μέρος της ομάδας.

«Προσπαθούμε να περάσουμε καλά. Να ανταλλάξουμε συνταγές, αλλά και να θυμηθούμε όλες εκείνες που ξεχάστηκαν με την πάροδο των χρόνων. Πραγματικά τα αποτελέσματα είναι μοναδικά γιατί η κάθε μια, φροντίζει να ετοιμάζει νοστιμιές που δεν τις συνηθίζουμε πλέον. Είναι μια καλή ευκαιρία όλες αυτές οι συνταγές να μεταφερθούν και στις νεότερες γυναίκες ώστε να μην σβήσουν. Γιατί ξέρετε και η μαγειρική αποτελεί κομμάτι της παράδοσής μας», σημείωσε η κα Ουρανία.

Το καλό φαγητό συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από ντόπιο κρασάκι, το οποίο υπήρχε πάντα στα σπίτια και ακολουθούσε δείπνο. Το ένα επιτρέπεται πάντα το λένε και οι γιατροί και στην περίπτωση της ομάδας προτιμάται. Και το κρασάκι φέρνει κουβέντα και τις περισσότερες φορές η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αγαπημένα πρόσωπα. Παιδιά, αδέλφια τα οποία δεν ζουν στο χωριό αλλά σε διάφορα σημεία της χώρας και τους εξωτερικού. Και για όλα αυτά τα πρόσωπα κυριαρχούν συναισθήματα χαρμολύπης, για την άμεση επίσκεψη στο χωριό και το αντάμωμα με τους δικούς τους ανθρώπους.

KRINI LIVE