Λάρισα: Το ταξίδι του Διαχρονικού Μουσείου ισοδυναμεί με μια μεγάλη περιπέτεια

Το ταξίδι του Διαχρονικού Μουσείου στο χρόνο ισοδυναμεί με μια μεγάλη περιπέτεια. Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη βραδυά των εγκαινίων και η πρώτη διαπίστωση είναι ότι, όπως σε κάθε αντίστοιχο έργο, η εργώδης προσπάθεια του στησίματος πάντα υπολείπεται της βαριάς ευθύνης για τη λειτουργία του. Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με τη δουλειά μιας μεγάλης Εφορείας Αρχαιοτήτων, με σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και στην κορυφή όλων το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, καταλαβαίνει κανείς ότι το έργο που επωμίσθηκε το προσωπικό είναι τεράστιο.

Το προσωπικό αυτό, ξεκινώντας από την καθημερινή αγωνία για την ασφάλεια των αρχαίων, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και την φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου, ανέλαβε το μεγάλο στοίχημα της γνωριμίας του μουσείου στο κοινό. Μια πρώτη μερίδα κοινού αντιμετώπισε το μουσείο με έκπληξη και ενθουσιασμό, καθώς συνειδητοποιούσε τον απίστευτο πλούτο του παρελθόντος, που περίμενε για δεκαετίες την ώρα να έλθει στο φώς. Πολύ σύντομα άρχισαν ξεναγήσεις και ενημερώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την εξοικείωση διαφορετικών ομάδων με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο μουσείο. Άλλωστε η αποστολή αυτού του μουσείου είναι να φέρει πιο κοντά το παρελθόν, τόσο το δικό μας όσο και ευρύτερα του ανθρώπινου γένους.

«Στη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων το Διαχρονικό Μουσείο συμμετείχε στις αγωνίες της πόλης, ωρίμασε μαζί της και αγκάλιασε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και υποδοχής επισκεπτών από άλλες περιοχές»

Οργανώθηκε μια πρώτη σειρά εκδηλώσεων γνωριμίας με τις συλλογές του μουσείου και απόδοσης τιμής στους δωρητές έργων, καθώς και στους επιστήμονες που εργάσθηκαν για τη λειτουργία του, ενώ είχε προηγηθεί των εγκαινίων η ίδρυση του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου, που συνεχίζει ακούραστα να υπηρετεί τους σκοπούς του με την προσέλκυση κοινού. Παράλληλα, καταβλήθηκε προσπάθεια για τη διάχυση των δράσεων στα κοινωνικά δίκτυα και την οργάνωση της προβολής μέσω ψηφιακών εφαρμογών, με επιτυχημένο παράδειγμα τη διεθνή βράβευση του προωθητικού βίντεο «Εντοπίζοντας τα ίχνη της Ανθρώπινης Κοινωνίας».

Στη συνέχεια, το επιστημονικό δυναμικό της Εφορείας προχώρησε σε παρουσίαση νέου υλικού μέσα από μια μεγάλη σειρά περιοδικών εκθέσεων – αφιερώματα σε πρόσφατες μεγάλες ανασκαφές όπως εκείνες της Βελίκας και της Καλλιθέας Φαρσάλων, άλλες αφιερωμένες σε συγκεκριμένη εποχή, όπως η Εκκλησία τον 16ο αιώνα ή ειδικό θέμα, όπως τα Ειδώλια. Επιπλέον, έγιναν ανοίγματα στη σύγχρονη τέχνη, που βρήκε πολλούς τρόπους να συνομιλήσει με εκείνη του παρελθόντος.

Ευοδώθηκε μια σειρά από συνέργειες με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που από παλιά εκτίμησε τη μεγάλη αξία του μουσείου για την πόλη, με αποκορύφωμα τη δημουργία του κυκλικού κόμβου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη στήριξη του Αναψυκτηρίου από το Δήμο Λαρισαίων, στο οποίο εγκαταστάθηκε με επιτυχία ο ΚΟΙΣΠΕ «Μυρμιδόνες».

Είμαστε ευγνώμονες για τους δεκάδες πολιτιστικούς φορείς που συνεργάσθηκαν σε εκθέσεις και εκδηλώσεις με το Διαχρονικό Μουσείο και κατέθεσαν τις ιδέες τους για το πώς μπορεί το μουσείο να γίνει καλύτερο. Ας επιτραπεί να σημειωθούν εδώ μόνο δύο από τις φετινές συνεργασίες, εκείνες με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, που σφράγισαν με την παρουσία τους τις εκθέσεις της φετινής χρονιάς.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η πλουσιοπάροχη υποστήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και η αφοσίωση – πέραν των ορίων – του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Υπάρχουν πολλοί στόχοι για να εκπληρωθούν, αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι η συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε, στη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων το Διαχρονικό Μουσείο συμμετείχε στις αγωνίες της πόλης, ωρίμασε μαζί της και αγκάλιασε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και υποδοχής επισκεπτών από άλλες περιοχές.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε όλοι και δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς. Επιλέξαμε να σταθούμε σε λίγες επιλεγμένες ιστορίες από αυτές που παρουσιάζονται στο μουσείο και μας θυμίζουν την κοινή μοίρα του ανθρώπου. Θα παρουσιασθούν διαδικτυακά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, με την ευγενική συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET