Λίγοι θα δουν στους λογαριασμούς 800αρι

Αναλογικά και βάσει των ημερολογιακών ημερών κλεισίματος των επιχειρήσεων θα πληρωθούν οι αναστολές εργασίας προς 26,66 ευρώ την ημέρα

Για τις 27 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή, ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε τοπικό επίπεδο εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που περιμένουν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, είτε γιατί έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, είτε γιατί έχουν πληγεί, είτε ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους.

Από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εργοδοτών κλειστών επιχειρήσεων που οφείλουν να δηλώσουν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τις αναστολές σε συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους. Μέχρι στις 7 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες δήλωσης οι εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη, δεν χρειάζεται να υποβάλλει εκ νέου δήλωση για την νέα αναστολή του Νοεμβρίου.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.