Ματωμένες ιστορίες πίσω από τα κίτρινα σπίτια

Με δική τους ευθύνη, με φόβο και αβεβαιότητα κατοικούν στα ακατάλληλα σπίτια πολλοί συνδημότες μας καθώς δεν θέλουν να πάνε στις παγωμένες σκηνές

Το δικό τους δράμα ζουν καθημερινά και για ενα 10ημερο τώρα οι κάτοικοι των πληγέντων χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας. Άγχος, φόβος, απογοήτευση για τις ζημιές, για τα έρημα σπίτια, για τα γκρεμισμένα από το σεισμό σπίτια, για την διαμονή σε σκηνές, τροχόσπιτα, αυτοκίνητα… Σπίτια τα οποία πριν από δέκα ημέρες έσφιξαν από ζωή, σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί από τους μηχανικούς και χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, ακατάλληλα για διαμονή.

Ωστόσο κάποιο συνδημότες μας με δική τους πλέον ευθύνη δεν μπορούν να τα αποχωριστούν και με κίνδυνο της ζωής τους εισέρχονται και διαμένουν στα ραγισμένα ντουβάρια αναζητώντας κεραμίδι.

Η χθεσινή βραδιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις σκηνές. Παγωνιά, υγρασία, αέρας, πραγματικά έκαναν αδύνατη τη διαμονή στις σκηνές. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές και με κίνδυνο και φόβο καρδιάς να επιστρέψουν στα ακατάλληλα προς διαμονή σπίτια τους. Η απελπισία σε υπέρτατο βαθμό, όπως και η ανάγκη. Αρκετές περιπτώσεις συνδημοτών μας πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Κάποιοι χρίζουν αναπνευστικής υποστήριξης και αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια που κρίθηκαν από τον πρώτο έλεγχο ακατάλληλα. Ποια είναι η λύση θα έλεγε κανείς; Σε καμία περίπτωση η σκηνή… Η μόνη λύση που θα προτείνονταν για αυτούς τους ανθρώπους είναι η φιλοξενία σε ξενοδοχεία. Κι αυτή ωστόσο, όπως μας μεταφέρουν κάποιοι συνδημότες μας είναι με μέτρο. Για κάποιες μόλις μέρες και μετά επιστροφή στα χωριά. Κι όλα αυτά όταν τα περισσότερα ξενοδοχεία υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κόσμο για μακρό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς… Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών απελπίζονται καθώς γνωρίζουν ότι σε λίγο καιρό θα ξεχαστούν και θα αναγκαστούν να πορευτούν χωρίς στήριξη. Να σηκώσουν το βαρύ Σταυρό και να ανηφορίσουν το Γολγοθά που υψώνεται μπροστά τους…