Με απαιτητικά θέματα η πρεμιέρα των πανελληνίων εξετάσεων

Το θέμα της Έκθεσης δεν ήταν από τα αναμενόμενα, ήταν αρκετά απαιτητικό και δύσκολο με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν δυσκολία

Αρκετά απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο χαρακτηρίστηκε το θέμα της Έκθεσης από σημαντική μερίδα Τρικαλινών υποψήφιων. Κλιμακούμενης δυσκολίας χαρακτηρίστηκαν και οι ασκήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας- Έκθεσης, στο οποίο διαγωνίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια, κατά την πρώτη ημέρα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Με πρόσωπα γεμάτα αγωνία οι υποψήφιοι πέρασαν τις πύλες των 14 εξεταστικών κέντρων του νομού ενώ λίγες ώρες αργότερα άρχισε η έξοδος των πρώτων μαθητών από τις αίθουσες.

Η διευθύντρια της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κα. Βασιλική Κάκλα επεσήμανε πως δεν υπήρξαν προβλήματα στην μετάδοση των θεμάτων, και εν γένει η πρώτη μέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά και με ηρεμία, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τον κορονοϊό. Αναφορά έκανε και στους συναδέλφους καθηγητές, οι οποίοι, όπως εξήγησε έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Στο νομό Τρικάλων δήλωσαν συμμετοχή 889 υποψήφιοι παλιού και νέου συστήματος, από τους οποίους παρουσιάστηκαν για να εξεταστούν οι 871, απουσίαζαν 18 άτομα (ποσοστό αποχής 2,02%).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ κλήθηκαν να αναπτύξουν τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου.

Το θέμα δεν ήταν από τα αναμενόμενα, ήταν αρκετά απαιτητικό και δύσκολο με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν δυσκολία συσχέτισης της ανάγνωσης βιβλίων και του προσωπικού χρόνου, αλλά και της χρήσης του κατάλληλου επικοινωνιακού πλαισίου.

Σημειώνεται, ότι το θέμα που έπρεπε να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, όφειλε να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου του οποίου θα γινόταν ανάρτηση στο ιστολόγιο του σχολείου τους.

Επιπλέον, το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Τη σκυτάλη από τους υποψηφίους των ΓΕΛ παίρνουν την Τρίτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. που θα διαγωνιστούν στο μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα Έκθεση.

KRINI LIVE