Με κάθε επισημότητα έγινε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Γριζάνο

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε η επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία του χωριού ενώ λίγο μετά έγινε κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρο του χωριού κα Ευανθία Κακαδιάρη.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν και οι δημοτικού σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Κώστας Κοκκινίδης και Δημήτριος Δημότσιος.

Μετά τη Δοξολογία, η πρόεδρος του Γριζάνου κα Ευανθία Κακαδιάρη εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση:

“Η φετινή 200η επέτειος από την επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο για να γνωρίσουμε βαθύτερα την πολυδιάστατη και συναρπαστική ιστορία, τους πρωταγωνιστές και τα οράματα τους, για την Ελλάδα, να μάθουμε για όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικοδόμηση μιας ελεύθερης και σύγχρονης δημοκρατικής χώρας. Όλος ο κόσμος τιμά την Ελλάδα φωταγωγώντας επιβλητικά και μεγαλοπρεπής κτήριο και μη, στα γαλανόλευκα με την εικόνα της σημαία μας να επικρατεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Περήφανοι σαν Έλληνες βλέπουμε πως μαζί μας ένας κόσμος υποκλίνεται στο θάρρος, στην ανδρεία και παλικάρια των προγόνων μας. 1821 τότε που μια χούφτα άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν την επανάσταση τους κατά του Τουρκικού ζυγού που τους είχε για 400 ολόκληρα χρόνια σκλάβους στην ίδια τους την πατρίδα.

Ο γέρος του Μόρια, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους ανθρώπους που ήταν στην Επανάσταση, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που ξεκίνησε και σχημάτισε δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια», ο Αθανάσιος Διάκος ο αρματολός που ο οποίος έδρασε στη Στερεά Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και έπειτα τη γέφυρα της Αλαμάνας και στις 23 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης ο Μπουρλοτιέρης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Εμμανουήλ Παππάς, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τα ονόματα τους είναι γνωστά σε όλους μας, τόσο οι άνδρες όμως, άλλα και οι γυναίκες ήθελαν την πατρίδα ελεύθερη η Μαντώ Μαυρογένους, οι Σουλιώτισσες, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μανιάτισσα αγωνίστρια Σταυριάνα Σάββαινα η Τζαβέλενα, έδωσαν προσωπικό αγώνα καθώς και όλη τους την περιουσία για την πατρίδα. Έκαναν ομάδες από άνδρες και ήταν πρώτες στην μάχη με σπαθιά και ντουφέκια έβγαιναν στον πόλεμο και στην πρώτη γραμμή.

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνικό λαό είναι η μέρα που η ευλογία του Θεού κάνει αυτή την ημέρα ξεχωριστή. Η ορθόδοξη εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο γεγονός της αναγγελίας απο τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην Θεοτόκο πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Υιό του Θεού. Κάθε χρόνο τιμάμε την Εορτή της 25η Μαρτίου και την Επανάσταση, με την δοξολογία, παρελάσεις, με την κατάθεση στεφάνων, φέτος είναι μια διαφορετική γιορτή οχι όμως λιγότερο τιμητική για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας σήμερα.

Χρόνια πολλά Έλληνες. Ζήτω οι ήρωες του 1821.

Ευανθία Κακαδιάρη, πρόεδρος κοινότητας Γριζάνου