Με κλειστές πόρτες οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομικό προσκύνημα την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 11:00 μ.μ. έως στις 13:00 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 μ.μ. έως τις 17:00 μ.μ. με αυξημένα αστυνομικά μέτρα

Το φετινό Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις γιορτινές ημέρες που είχαμε ζήσει έως τώρα. Κι ενώ όλοι περιμέναμε να ζήσουμε το Θείο Δράμα ανηφορίζοντας προς το Γολγοθά και την Ανάσταση εντός των Ναών της πόλης και των χωριών, φέτος δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί εξαιτίας των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, που πραγματικά αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς.

Λίγα μόλις 24ωρα μας χωρίζουν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Της εβδομάδας των Θείων Παθών που ουσιαστικά ξεκινά από το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, των Βαΐων.

Οι Ιερές Ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Κυριακή του Πάσχα θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, υπό την παρουσία έως και τεσσάρων ατόμων, του ιερέα, του ψάλτη, του βοηθητικού. Οι ιερές Ακολουθίες θα τελούνται και στα μοναστήρια που λειτουργούν σε όλο το φάσμα του νομού, και στην συγκεκριμένη περίπτωση κεκλισμένων των θυρών, με την συμμετοχή μοναχών και μοναζουσών και του ιερέως.

Την Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα σε όλες τις εκκλησίες. Η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό Το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας την Ανάσταση του Χριστού.

Οι Ιερές Ακολουθίες αναμένεται να μεταδίδονται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών «Άγιος Οικουμένιος» 102 FM αλλά και μέσω τηλεοπτικών δεικτών πανελλαδικής εμβέλειας για την προσευχή των πιστών.      

Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές με εγκύκλιο της Δ.Ι.Σ. που γνωστοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών. Όμως, θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00) εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00 μ.μ.

Στις 26 Μαΐου η Αναστάσιμη Λειτουργία

Στις 26 προς 27 Μάϊου, βραδιά της Αποδόσεως του Πάσχα, θα τελεστεί, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συγκεντρωθούν οι πιστοί στους ναούς για να ψάλλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν όσα δεν θα μπορέσουν το επερχόμενο Πάσχα κατά τη διάρκεια του οποίου οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

KRINI LIVE