Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την κατασκευή της Καραγκούνικης φορεσιάς στα Μεγάλα Καλύβια

Η εκδήλωση διεξήχθη χθες Τετάρτη στα Μεγάλα Καλύβια από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θεριστάδες, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων

Στη καρδιά του Καραγκούνικου πολιτισμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η εκδήλωση για  την κατασκευή της καραγκούνικης φορεσιάς. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση που διεξήχθη στα Μεγάλα Καλύβια από τον Λαογραφικό ΣύλλογοΤρικάλων – παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες».

Με πολύ μεράκι και κόπο τα μέλη του Συλλόγου των Θεριστάδων διοργάνωσαν μια άριστη εκδήλωση για την Καραγκούνικη φορεσιά και την κατασκευή της. Εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων και υπό τη θερμή αύρα των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις με τον χαιρετισμό του προέδρου των Θεριστάδων κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χρήστος Σκούφας ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους πολίτες της σημερινής κοινωνίας και ότι η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Κατόπιν ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπανικολάου απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε ενημερωτικά στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα Μεγάλα Καλύβια τις προσεχείς ημέρες ενόψει του 5ου Καραγκούνικου ανταμώματος.

Η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Σοφία Αλεστά χαιρέτησε την εκδήλωση με ενθουσιασμό καθ’ ότι βέρα Καραγκούνα όπως η ίδια ομολόγησε και υποσχέθηκε ότι πάντα θα είναι στο πλευρό των Θεριστάδων.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων παρέστη και χαιρέτησε ο κ. Κων/νος Μπάρδας που πάντα επιδιώκει να είναι παρών στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Οι χαιρετισμοί τελείωσαν με τον παλιό νομάρχη και βουλευτή κ. Ηλία Βλαχογιάννη ο οποίος επιβράβευσε για άλλη μια φορά το έργο των Θεριστάδων δεδομένου ότι υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία λόγω και των ιδιοτήτων του και συνεχάρη τους τοπικούς φορείς που στηρίζουν τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Αχιλλέας Ζήρας, ό πρόεδρος της Φανερωμένης κ. Κών/νος Καμήτας, οι πρόεδροι: του ΕΛΟΚ κ. Κική Κάβουρα, του πολιτιστ. Συλλόγου απανταχού Αρδανιωτών κ. Φωτεινή Χατζηφωτίου, Κεφαλοβρύσου Θεόδωρος Καλογράνας, ενώ πλαισίωσε και ο πρόεδρος Γαύρου και εκρπρόσωπος ενώσεως πολιτιστ. Συλλόγων περιοχής Καλαμπάκας κ. Μπάμης Ζούζουλας. Επίσης εκπρόσωποι των πολιτιστ. Συλλόγων Κρητών Τρικάλων, Θεόπετρας, Σαρακατσαναίων Τρικάλων και Μαγούλας Καρδίτσας. Χαιρετιστήριο μήνυμα για την εκδήλωση έστειλε ο αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Χρ. Παπαπολύκαρπος και ο πρόεδρος της Θεσσαλικής Στέγης κ. Στέφ. Κούτρας.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη αναδρομή από το χθες στο σήμερα όσον αφορά την καραγκούνικη φορεσιά και την πορεία της κατασκευής της. Ακολούθησε καραγκούνικο δρώμενο σχετικό με το βασικό ένδυμα – το Σαϊα – της καραγκούνας που αποδόθηκε με μεγάλη πιστότητα από τη θεατρική ομάδα των Θεριστάδων. Το δρώμενο αφορούσε έθιμα της συμφωνίας των αρραβώνων των καραγκούνηδων, σχετικά χαρακτηριστικά τραγούδια από τη Φανερωμένη Τρικάλων και τους καθιερωμένους χορούς των μεσολαβητών της υπόθεσης. Μετά το δρώμενο το λόγο είχε το συντεχνιακό εργαστήριο του συλλόγου όπου οι κυρίες των Θεριστάδων με ζήλο και μεράκι παρουσίασαν η κάθε μία το κομμάτι που είχε αναλάβει σε μια ομαδική παράλληλη παρουσίαση για ένα κοινό σκοπό που ήταν η νυφική φορεσιά και προίκα της αρραβωνιασμένης. Και όλα αυτά σε ένα γιορτινό κλίμα κάτω από τους ήχους του εύθυμο γέλιου των γυναικών και των καραγκούνικων τραγουδιών της περίστασης που τραγουδούσαν οι ίδιες γυναίκες. Εύλογες και εύστοχες ήταν οι ερωτήσεις του κοινού που έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο του συλλόγου και ερευνητή του καραγκούνικου στοιχείου κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ να εξηγήσει ορισμένες απορίες όπως για τον παλαιότερο τύπο της καραγκούνικης φορεσιάς με τη σκούφια και τον τσιαλμά που φορέθηκε σε χωριά ανατολικά των Τρικάλων και βόρια της Καρδίτσας.

Πριν τη λήξη κλήθηκαν και εισήλθαν στη σκηνή αρκετά άτομα από το κοινό που παρακολουθούσε να δει από κοντά τις παλιές τεχνικές κατασκευής και κεντήματος της καραγκούνικης φορεσιάς τόσο με το χέρι όσο και με τη ραπτομηχανή αλλά και να φωτογραφηθούν με τις κυρίες και τα εργόχειρά τους. Συγκινητική ήταν η κ. Βλαχογιάννη σύζυγος του παλιού μας νομάρχη, η οποία πρώτη εισήλθε στη σκηνή και ζήτησε να δοκιμάσει λίγο από όλες τις εργασίες που όλες οι κυρίες προσφέρθηκαν με μεγάλη προθυμία να δείξουν. Στην ουσία η διοργάνωση του εργαστηρίου αυτού αποτελεί ένα καινοτόμο σεμινάριο τεσσάρων ημερών (5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2018) που διδάσκει τεχνικές κατασκευής της παραδοσιακής καραγκούνικης φορεσιά, και που επιμελείται ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων οι Θεριστάδες. Στο τέλος όλοι οι προσκεκλημένοι φεύγοντας πλουσιότεροι είχαν και την ευκαιρία να γευτούν ένα καθιερωμένο καραγκούνικο γλύκισμα που ήταν το νοστιμότατο λουκούμι – προσφορά του καταστήματος – βιοτεχνίας Μπουλογεώργου, μονίμου σημειωτέον αρωγού του συλλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι οι ώρες που μπορούν να επισκέπτονται το εργαστήριο των Θεριστάδων είναι: 10,00 – 13,00 και 17,00 – 20,00 σε αίθουσα του Δημαρχίου Μεγ. Καλυβίων στον 1ο όροφο. Το Δ.Σ. του συλλόγου νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους φορείς για την άψογη συνεργασία και όλους τους παράγοντες που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν για την καλύτερη αρχή αυτής της δραστηριότητας και καλεί όλους τους φίλους τις επόμενες ημέρες να ρθούν να γνωρίσουν πως γίνεται η Καραγκούνικη φορεσιά.